Десетки хиляди протестираха предимно мирно в осма нощ на протести

...
Десетки хиляди протестираха предимно мирно в осма нощ на протести
Коментари Харесай

Протестите в САЩ стават все по-масови, но насилието намалява

Десетки хиляди стачкуваха най-вече спокойно в осма нощ на митинги в Съединените щати , след гибелта на афроамериканеца Джордж Флойд, оповестяват БиБиСи и " Ройтерс ".

Един от най-големите митинги, към който се причислиха роднините на Флойд, се организира в родния му град Хюстън , Тексас.

Много хора в разнообразни градове не се съобразиха с комендантския час , натрапен след насилието и грабежите в някои региони в понеделник вечер.
 Протестите не престават в Лос Анджелис
Протестите не престават в Лос Анджелис

Полицията на колене пред къщата на кмета

В централната част на Вашингтон полицията стреля със сълзотворен газ късно през нощта. Военните още веднъж бяха по улиците на столицата , а хеликоптери кръжаха над протестиращите, тръгнали към Белия дом.

Демонстрантите излязоха на улицата - освен с цел да изразят възмущението си от убийството на Флойд, само че и за по-широко наказание на полицейската грубост против чернокожи американци .

Трафикът бе блокиран в нюйоркския квартал Манхатън , защото протестиращите пренебрегнаха вечерния полицейски час, който беше продължен с една седмица.

" Разбирам, че погромите и грабежите не са вид. Но факт е, че хората са изтощени. И ни е писнало да споделяме, че сме изтощени. Просто и скаме да живеем в мир. Искаме правдивост ", разяснява 28-годишният афроамериканецът Джейсън, един от участниците в мирна проява в Ню Йорк.

" Те стачкуват, само че не схващат, че нищо няма да се промени с един къс ход . Те нямат ясни условия . За правдивост се нуждаем от полемика, разговор, уместно образование и обучение ", съобщи представител на службата за сигурност в Брайънт Парк, където се организира митингът.

Сблъсъците сред протестиращите и полицията и разграбването на някои магазини в Ню Йорк бяха сменени с релативно успокоение до края на нощта.
 Пентагонът изпрати 1,6 хиляди военни край Вашингтон
Пентагонът изпрати 1,6 хиляди военни край Вашингтон

Пострадали са и трима служители на реда от български генезис

В Хюстън, където би трябвало да бъде заровен Флойд, кметът Силвестър Търнър разяснява пред събралите се, че хората би трябвало да знаят, че " не е починал на вятъра ".

Големи манифестации се организираха и в Лос Анджелис, Филаделфия, Атланта и Сиатъл. Минеаполис, където почина 46-годишният Флойд, е релативно спокоен .

В Атланта полицията стреля със сълзотворен газ, за ​​да разпръсне проява. В Лос Анджелис бяха задържани голям брой стачкуващи, които останаха на открито след комендантския час на града.

В Портланд, Орегон, хората се усилиха преди 23:00 часа локално време. Полицията употребява зашеметяващи гранати и сълзотворен газ против, " нелегално събрала се навалица ". Протестиращите се викаха против полицията, че това е " кротичък митинг ".

Във Вашингтон протестиращите останаха и след залез слънце , макар полицейския час и обещанията на президента Доналд Тръмп да се оправи с " гангстерите " и " главорезите ", употребявайки националната армия или американската войска , в случай че е належащо.
 Тръмп: След Линкълн аз направих най-вече за чернокожите
Тръмп: След Линкълн аз направих най-вече за чернокожите

Позиция на президента на САЩ
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР