Десетки хиляди привърженици на опозицията излязоха на протест в Грузия,

...
Десетки хиляди привърженици на опозицията излязоха на протест в Грузия,
Коментари Харесай

Протестиращи в Грузия настояха за предсрочни избори

Десетки хиляди последователи на опозицията излязоха на митинг в Грузия, настоявайки за оставка на държавното управление и осъществяване на предварителни избори. До това се стигна откакто все по-непопулярната ръководеща партия отстъпи на обещаните изборни промени.

 © БГНЕС
В най-големия антиправителствен протест от години протестиращите демонстрираха пред постройката на Народното събрание на основната пътна артерия на столицата Тбилиси. Журналисти на Агенция Франс Прес оцениха тълпата на над 20 000.

Изисквайки оставката на държавното управление и предварителни парламентарни избори, тълпата размахваше флагове на Грузия и Европейския съюз, запалени бяха цветни факли и вдигнат великански байрак с девиз против Иванишвили „ Всички против един “.

Нарастващият публичен яд ускори натиска върху ръководещата партия Грузинска фантазия, ръководена от мощния олигарх Бидзина Иванишвили, който изключи провеждането на предварителни избори.

" Изискваме държавното управление да се отдръпна, да бъде назначен краткотраен кабинет и да се проведат предварителни парламентарни избори по пропорционална система ", съобщи Ника Мелия, един от водачите на главната опозиционна мощ на Грузия, партията Обединено национално придвижване, пред Агенция Франс Прес по време на митинга.

„ Ние също по този начин пожелаваме освобождението на политическите пандизчии “, сподели Мелия, който прекара известно време под домакински арест поради ролята си в антиправителствените митинги през лятото и му е неразрешено да приказва пред манифестации.

Протестиращите заключиха вратите на Народното събрание с катинари, заявявайки, че няма да позволени депутати да влязат в постройката.

Министерството на вътрешните работи предизвести в изказване, че " опитите за взлом или блокиране на административни здания ще бъдат неотложно предотвратени ".

Проопозиционният ефирен канал Mtavari излъчи фрагменти от разполагането на огромен брой служители на реда за битка с всеобщите вълнения, въоръжени с револвери от вид, които изстрелват гумени патрони, вътре в постройката на Народното събрание.

Опозиционните партии приканиха за митинга, откакто образуваха невиждан единен фронт против Грузинската фантазия, чиито депутати предходната седмица отхвърлиха законодателство за осъществяване на парламентарни избори следващата година при нова пропорционална система за гласоподаване.

Опозицията упрекна Иванишвили, че е провел неуспеха на законопроекта.

Протестиращите настояват, че ръководещата партия незаслужено се възползва от настоящата система за гласоподаване, съгласно която тя завоюва близо 77 % от местата на последните парламентарни избори през 2016 година, макар че събра едвам 48,7 % от гласовете.

Тези избори съгласно опозиционните партии са фалшифицирани.

Иванишвили, най-богатият човек на Грузия, беше оповестил " огромна политическа промяна " под напън след всеобщите улични митинги през юни и юли, по време на които 240 души бяха ранени при полицейска акция, а двама мирни протестиращи – едната от които тийнейджърка - изгубиха по едно око.

Грузинската фантазия, която е на власт от 2012 година, следи спад на известността си на фона на необятното неодобрение от неуспеха си да се оправи с икономическата застоялост и отстъпи от уговорката си към демокрацията.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР