Десетки хиляди привърженици на опозицията излязоха днес на демонстрация в

...
Десетки хиляди привърженици на опозицията излязоха днес на демонстрация в
Коментари Харесай

Десетки хиляди арменци поискаха оставката на премиера Никол Пашинян

Десетки хиляди последователи на опозицията излязоха през днешния ден на проява в арменската столица Ереван с искане за оставката на премиера Никол Пашинян, подложен на критика поради подписаното от него съглашение за преустановяване на военните дейности в Нагорни Карабах, оповестиха Асошиейтед прес и Франс прес.

Над 20 000 души се събраха в центъра на Ереван в ранния следобяд, с цел да изразят недоволството си от подписаното от Пашинян съглашение, с което на процедура Армения призна успеха на Азербайджан в траялия шест седмици спор в Нагорни Карабах.

Демонстрантите носеха плакати с надписи " Никол е изменник " и скандираха: " Никол, махай се ".

Това е една от най-сериозните протестни прояви на арменската съпротива от началото на демонстрациите против премиера Пашинян, отбелязва Франс прес.

По силата на съглашението сред Баку и Ереван, подписано под егидата на Русия на 9 ноември, Армения се съгласи да съобщи на Азербайджан обилни територии, намирали се допреди това под неин надзор. Голям брой арменци възприемат съглашението като национална злополука и упорстват Никол Пашинян да подаде оставка.

Участниците в днешната проява в центъра на Ереван носеха арменски флагове и портрети на арменски бойци, починали на фронта.

" Никол е политически мъртвец. Нямам желание да вървя след един мъртвец по пътя му към гроба. Заради него страната ни и народът ни бяха ранени по подобен метод, че ще са ни нужни няколко генерации, с цел да може раните да зараснат ", споделя пред Франс прес 49-годишната демонстрантка Мания Хачатрян.

По силата на съглашението от 9 ноември Армения се задължи да съобщи на Азербайджан регионите на Лачин, Калбаджар и Агдам, които от 1994 година до момента бяха отвън контрола на Баку.

Днешната протестна акция завърши пред държавната вила на премиера Пашинян, където опозиционните политически сили оповестиха, че в случай че до 8 декември той не подаде оставка, ще стартират демонстрации в цялата страна, съобщи ТАСС.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР