Десетки хиляди предимно млади хора шестваха до сградата на парламента

...
Десетки хиляди предимно млади хора шестваха до сградата на парламента
Коментари Харесай

Милиони пак заливат улиците по света, настояват за борба с климатичната криза

Десетки хиляди най-вече младежи шестваха до постройката на Народното събрание в Нова Зеландия, давайки начало на втората вълна от митинги в международен мащаб, настояващи за бързи дейности по отношение на климатичните промени, оповестява " Асошиейтед прес ".

Протестите бяха въодушевени от шведската тийнейджърка Грета Тунберг, която приказва пред международните водачи тази седмица по време на Общото заседание на Организация на обединените нации в Ню Йорк.

Шествието до Народното събрание на Нова Зеландия в столицата Уелингтън беше един от най-големите митинги, провеждани в миналото там, а уредниците трябваше да трансформират проектите си за сигурността на мероприятието, с цел да се оправят с ненадейно огромната навалица. Още хиляди организираха протестна проява в Окланд и в други елементи на страната.

На другия завършек на планетата, десетки хиляди демонстрираха в италианската столица Рим, където протестиращите издигната плакати с лозунги като " Променете системата, не климата " или просто думата " Бъдеще ".

На друга протестна проява в италианската финансова столица Милано се събраха към 150 000 души, като беше повдигнат афиш, на който написа " Как смеете! " - обвиняването, което 16-годишната Тунберг насочи към международните водачи по време на нейната тирада пред Организация на обединените нации в понеделник. Министерството на образованието на Италия съобщи, че учениците, които участват на събитието, няма да бъдат глобени за пропуснатите часове в учебно заведение.

В Торино също имаше многохилядна проява.

Страховете от въздействието на световното стопляне върху по-младите генерации показаха възпитаници в индийския град Дхарамсала. Южна Азия зависи значително от водата от хималайските ледници, които са застрашени от климатичните промени.

В Германия деятели от групата " Петъци за бъдеще " възнамеряваха да стачкуват против пакета, който държавното управление неотдавна контракти за понижаване на излъчванията на парникови газове в страната. Според специалисти предлагането е надалеч от нужното, в случай че шестият максимален замърсител с CO2 в света би трябвало да извърши задачата на Парижкото съглашение за климата.

Протестите са част от по този начин наречената световна климатична стачка, която съгласно уредниците предишния петък е събрала няколко милиона души в градове по целия свят преди срещата в Организация на обединените нации за климата на международните водачи. Нова Зеландия, Италия, Канада и редица други страни концентрираха протестните си старания върху втората вълна, в края на седмица, в която климатичните промени бяха съществена тематика на световния диалог.

Тунберг сподели, че възнамерява да участва на митинг в канадския град Монреал.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР