Десетки хиляди поляци участваха в траурната церемония и се простиха

...
Десетки хиляди поляци участваха в траурната церемония и се простиха
Коментари Харесай

Полша се сбогува с убития кмет на Гданск

Десетки хиляди поляци участваха в траурната гала и се простиха с трагично убития кмет на Гданск Павел Адамович.

След опелото урната с праха на Адамович бе заровена в базиликата " Възнесение на Пресветата Дева Мария " в историческата част на родния му град, на който той бе кмет над 20 години. Катедралата " Дева Мария ", където се състоя траурната гала, е една от най-големите в Европа. Тя обаче не можа да побере всички искащи да се простят с Адамович.

Според полицията 45 000 души са наблюдавали церемонията от улиците, където управляващите бяха инсталирали огромни екрани. Пред такива екрани на централните площади се събраха и поданици на Варшава, Вроцлав, Познан и други полски градове.

„ Открит, прелестен човек, който не отхвърляше помощ на никого! “ Така жителите на Гданск говореха пред публицисти в днешния печален ден за северния полски град на брега на Балтийско море.

С Адамович се сбогуваха и ръководителят на Европейския съвет Доналд Туск, другар на починалия, президентът на Полша Анджей Дуда, министър председателят Матеуш Моравецки, някогашният президент Лех Валенса, някогашният немски президент Йоахим Гаук, кметове на доста полски градове и други.

Тленните остатъци на Адамович бяха кремирани.

Павел Адамович бе наръган предходната седмица с нож от мъж с престъпно минало, който посочи и политически претекстове за действието си. Кметът на Гданск умря в болница на идващия ден макар напъните на лекарите да го спасят.

Трагедията се разигра на концерт навън в града послучай приключването на доста известна в Полша акция за набиране на средства с благотворителна цел, наречена " Големият оркестър за празнична помощ ".

Организаторите на траурната гала помолиха жителите на Гданск и всички искащи да се сбогуват с кмета да почетат паметта му, не като носят цветя и свещи, а като дарят средства за щедрост.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР