Десетки хиляди поддръжници на преврата в Нигер се събраха, след като френският посланик нареди да напусне

...
Десетки хиляди хора се събраха в събота в Ниамей в
Коментари Харесай

Десетки хиляди хора се събраха в събота в Ниамей в подкрепа на преврата от миналия месец, ден след като новите военни управници на страната дадоха на посланика на Франция в Нигер 48 часа да напусне страната.

Стадионът Seyni Kountche, най-големият в Нигер с капацитет от 30 000 места, беше пълен с две трети и се разнесе звън на вувузели, отбелязаха журналисти от AFP.

Знамената на Нигер, Алжир и Русия бяха осеяни трибуни, докато акробати, боядисани в националните цветове на Нигер, правят шоу в центъра на терена.

„Ние имаме право да избираме партньорите, които искаме“, каза Рамату Ибрахим Бубакар, облечен с нигерски знамена от глава до пети. „Франция трябва да уважава този избор.

„За шестдесет години никога не сме били независими, само от деня на държавния преврат“, каза тя.

Бубакар добави, че страната напълно подкрепя Националния съвет за Защитата на родината (CNSP), която завзе властта, след като свали правителството на президента Мохамед Базум на 26 юли.

CNSP се ръководи от генерал Абдурахаман Тиани, който превърна бившата колониална сила Франция в своя нова цел.

" битката няма да спре до деня, в който вече няма да има френски войници в Нигер“, каза членът на CNSP полковник Обро Амаду пред публиката на стадиона в събота.

„Вие сте тези, които ще ги изгоните“, каза той.

„Готови за битка“

В петък външното министерство на Нигер обяви, че френският посланик Силвен Ите е имал 48 часа да напусне, твърдейки, че е отказал да се срещне с новите управляващи и цитирайки действия на френското правителство, които „противоречат на интересите на Нигер".

Оттогава Париж отхвърли искането, заявявайки, че "путчистите нямат правомощията да отправят това искане."

"Френският посланик, вместо да напусне, смята, че това е земята на неговите родители", каза Идриса Халиду, здравен работник и член на CNSP, който присъства на митинга в събота.

„Ние сме хора на войната, готови сме да се бием срещу“ Икономическата общност на западноафриканските държави (ECOWAS), добави той.

Западноафриканският блок наложи санкции срещу новия режим и заплаши да използва военни означава да го премахне, ако новите управляващи не върнат властта на Базум.

Усилията за намиране на дипломатическо решение обаче продължават, като Моли Фий, главният американски дипломат за Субсахарска Африка, посещава Нигерия, за да се срещне с представители на ECOWAS .

Те се срещнаха в столицата на Нигерия Абуджа, която държи председателството на ECOWAS.

Новите управляващи в Ниамей обвиняват ECOWAS, че е в джоба на Франция.

Франция има 1500 войници, базирани в Нигер, които са помагали на Базум в борба срещу джихадистките сили, които са активни в страната от години.

(AFP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР