Десетки хиляди начални училища в Холандия останаха затворени в четвъртък

...
Десетки хиляди начални училища в Холандия останаха затворени в четвъртък
Коментари Харесай

Почти всички начални училища в Холандия останаха затворени за ден заради стачка

Десетки хиляди начални учебни заведения в Холандия останаха затворени в четвъртък и по този начин над един милион деца имаха еднодневна почивка, защото учителите им вземат участие в всеобща стачка с искане за по-високи заплати и по-добри условия на труд, съобщи " Ройтерс ".

Смята се, че към 90 000 учители са се присъединили в най-голямата обща стачка на холандските начални учители 80-те години насам. Действията им засегнаха към 90 на 100 от началните учебни заведения и по този начин те останаха затворени.

" Заплатите ни едвам са нарастнали през последните 10 години, а работата става все по-тежка, " сподели преди стачката 37-годишният преподавател Барт Ауденерд, представен от " Ройтерс " и Българска телеграфна агенция. " Вече би трябвало да се направи нещо, работата ни да стане по-привлекателна и да се предотврати огромен дефицит на учители през идните години, " добавя той.

Стачката на учителите отразява възходящото неодобрение измежду работещите в една от най-силните европейски стопански системи, защото те не усещат ускоряващия се стопански напредък да се отразява на заплатите им. Тази година се чака стопанската система да се показа по-добре от останалите в еврозоната, достигайки десетгодишен най-много от 3.3 %, а като цяло растежът на заплатите ще остане стеснен до 1.6 на 100, заяви през август холандската работа за разбор на икономическата политика.

Премиерът Марк Рюте, който се пробва да постави завършек на близо 200 дни съдружни договаряния, към този момент даде обещание, че началните учители ще получат в допълнение към 800 милиона евро. Те обаче желаеха еднократни държавни разноски от 1.4 милиарда евро, с цел да се реализира сходство на заплатите им с възнагражденията на учителите от междинните учебни заведения. Като цяло те получават приблизително с към 20 % по-малко от сътрудниците си, работещи с по-големите възпитаници. Максималната им заплата е с към 1000 евро месечно по-ниска.

Подкрепа

Призивът за по-високо възнаграждение има поддръжката на ръководещия шеф на Международния валутен фонд Кристин Лагард, холандския финансов министър Йерун Дейселблум и централния банкер Клаас Кнот, които приканиха холандските компании да вдигнат заплатите. Досегашният министър на обществената политика Лодевик Асхер сподели за " Ройтерс ", че " настояванията са обективни " и че " учителите постоянно са скромни в настояванията си, а просто заслужават повече. "

Натискът обаче се ускорява, като мощният стопански напредък към този момент води до дефицит на работна мощ в разнообразни области - от информационно-технологичния и строителния бранш до маркетинга и счетоводството. Миналия месец водещият профсъюз Еф Ен Ве (FNV) сподели, че ще изиска покачване на заплатите минимум с 3.5 % при договарянията с работодателите следващата година.

Учителите възнамеряват още два дни стачки през ноември, в случай че настояванията им не бъдат изпълнени. Те обаче споделят и други проблеми. " Високото възнаграждение би било добре, несъмнено, само че повече помощ в класните стаи би била даже по-важна, " сподели 25-годишната учителка Кики Камп от град Рийен. " Стачката си коства и ще продължим, в случай че би трябвало. "
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР