Десетки хиляди мюсюлмани демонстрираха в петък в Близкия изток в

...
Десетки хиляди мюсюлмани демонстрираха в петък в Близкия изток в
Коментари Харесай

Десетки хиляди в Близкия изток протестират срещу израелските въздушни удари срещу Газа

Десетки хиляди мюсюлмани демонстрираха в петък в Близкия изток в поддръжка на палестинците и против засилващото се израелско бомбардиране на Газа, наблягайки риска от по-широк районен спор до момента в който Израел се готви за допустима сухопътна инвазия.

От типично спокойните улици на центъра на Аман в Йордания, до белязаната от войната столица на Йемен Сана, тълпи мюсюлмански богомолци се изсипаха по улиците след седмичните петъчни молебствия, ядосани посредством опустошителни израелски въздушни удари против Газа, които започнаха, откакто войнствената формация Хамас предприе невиждана изненадваща офанзива против Израел предходната събота.

В джамията Ал-Акса в Стария град на Йерусалим израелската полиция допускаше единствено избрани по-възрастни мъже, дами и деца да влязат в разтегнатия комплекс на върха на рид за молебствия, пробвайки се да лимитират капацитета за принуждение. Само 5000 богомолци са стигнали до обекта, сподели ислямският фонд, който ръководи джамията. В един характерен петък към 50 000 извършват молитвите.

Репортер на Асошиейтед прес следи по какъв начин полицията позволява единствено палестинско тийнейджърка и майка й в комплекса от 20 богомолци, които се пробваха да влязат, някои от тях даже на възраст над 50 години. Млади палестински мъже, които бяха отхвърлен достъп се събраха на стъпалата покрай Лъвската врата, с наведени очи, до момента в който полицията не им се развика и ги изгони отвън крепостните стени на Стария град.

„ Не можем да живеем, не можем да дишаме, те са убивайки всичко, което е положително в нас ", сподели Ахмад Барбър, 57-годишен чистач, зачервено и кипящо лице, откакто полицията го блокира да влезе за молебствия.

" Всичко, което ни е неразрешено, е разрешено им “, добави той, имайки поради израелците.

Джамията се намира в комплекс на рид, заветен както за евреи, по този начин и за мюсюлмани, и спорните изказвания за нея са прераснали в принуждение и преди. Джамията Ал-Акса е третото най-свещено място в исляма и се намира на място, известно на евреите като Храмовия рид, което е най-свещеното място в юдаизма.

Стотици млади палестински богомолци, които бяха отхвърлени от Стария град, хвърлиха дребни молитвени килимчета на улицата в източния йерусалимски квартал Вади Йоз и се молеха навън. Когато някои от мъжете започнаха да викат, израелската полиция се нахвърли в тълпата с палки и изстреля сълзотворен газ против богомолците, ранявайки минимум шестима души, сподели Палестинският червен полумесец.

Хиляди демонстрираха в Аман в прилежаща Йордания, някои викаха: „ Отиваме в Ерусалим като милиони мъченици! “

„ Какво желаят от Палестина? Очакват ли ги да напусна? " попита протестиращият Омар Абу-Сундос. „ Какво остава от Палестина да напусне? Те няма да изоставен. “

В Бейрут хиляди поддръжници на ливанската въоръжена формация Хизбула развяваха флагове на Ливан, Палестина и Хизбула, скандирайки лозунги в поддръжка на Газа и призовавайки за " гибел на Израел ". Подкрепяната от Иран въоръжена група в прилежащ Ливан предприе спорадични офанзиви след нападението на Хамас, само че значително остана настрана от войната.

Заместник-генералният секретар на Хизбула обаче предизвести, че това ще бъде „ на наблюдаване " за американски и английски военноморски кораби, които се насочват към Средиземно море. Официални лица на Съединени американски щати, в това число президента Байдън, неведнъж са предупреждавали Иран и районните милиции, подкрепяни от Техеран, да стоят настрани от спора сред Израел и Хамас.

„ Вашите бойни кораби не ни интересуват, нито изказванията ви ни плашат “, сподели Наим Касим на протест в южно предградие на Бейрут. „ Когато пристигна времето да предприемем дейности, ние ще го създадем. “

В Багдад десетки хиляди протестиращи се събраха на площад Тахрир – протестният център на иракската столица – за манифестации, свикани от авторитетния шиит свещеник и политически водач Муктада ал Садр.

„ Ние, като иракчани, познаваме болката да имаме окупатор на нашата земя “, сподели протестиращият Алаа ал-Арабия, имайки поради американската окупация на Ирак след нахлуването им през 2003 година за свалянето на Саддам Хюсеин. „ Палестинските дами имат съпрузи, обичани хора и синове, които се борят с окупацията. Ние сме с тях в тяхната битка. “

В Иран, покровител на Хамас и районен зложелател на Израел, стачкуващи също се стичаха по улиците след молебствия. В Техеран те изгориха израелски и американски флагове, скандирайки: „ Смърт на Израел “, „ Смърт на Америка “, „ Израел ще бъде жертван “ и „ Палестина ще бъде спечелилият “.

„ Палестинският народ писна ни, в този момент вашата концепция е да унищожите Газа, домовете на хората “, сподели твърдолинейният президент на Иран Ебрахим Раиси в тирада в южната провинция Фарс на страната. „ Хората по света и Палестина ще ви основат проблеми. “

В сирийската столица Дамаск протестиращи – в това число палестинци от бежанския лагер Ярмук, основан след войната от 1948 година към основаването на Израел – също се събраха.

„ Казвам на хората да не напущат домовете си, в противоположен случай те ще бъдат като нашите баби и дядовци, които са напуснали Палестина и са пристигнали в Сирия, само че в никакъв случай не са се върнали “, Ахмад Саид, 23-годишен палестинец, живеещ в Сирия, сподели, имайки поради войната от 1948 година

В йеменската Сана, държана от подкрепяните от Иран бунтовници хуси, които към момента са във война с водена от Саудитска Арабия коалиция, стачкуващи се тълпяха по улиците, развявайки йеменски и палестински флагове. Лозунгът на бунтовниците от дълго време е: " Бог е най-великият; гибел за Америка; гибел за Израел; проклинание на евреите; победа за исляма. "

" Ние сме подготвени да участваме интензивно и да изпратим стотици хиляди муджахедини....за да защитят Палестина, палестинския народ и светите места ", сподели държавното управление на хутите в изказване в петък.

След петъчната молитва египетските стачкуващи обкръжиха историческата джамия Ал-Азхар в центъра на Кайро, най-важната религиозна институция на сунитския мюсюлмански свят, пеейки, че Израел остава техен зложелател „ потомство след потомство “. Те повториха обичайно националистическия девиз „ Даваме душите и кръвта си на Ал-Акса “.

В столицата на Пакистан Исламабад някои богомолци стъпкаха американското и израелското знаме.

„ Международните медии и интернационалните съдилища си затварят очите за несправедливостите с палестинците. Но те единствено виждат дейностите, които палестинците подхващат, с цел да се защитят “, сподели Фахим Ахмед, поддръжник в Карачи. " Наричат ​​го тероризъм. "

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР