Десетки хиляди жители на Москва се насочиха към споделянето на

...
Десетки хиляди жители на Москва се насочиха към споделянето на
Коментари Харесай

Новата практика, която накара хората в Москва да се откажат от колите си

Десетки хиляди поданици на Москва се насочиха към шерването на коли, с цел да се борят с възходящите разноски за паркиране и с намаляващия брой паркоместа. Тази наклонност трансформира съветската столица в един от най-бързо разрастващите се пазари за такива схеми в света.

Властите в 12.5-милионния град понижиха броя на паркоместата, с цел да насърчат жителите да вървят пешком, като в това време усилват таксите за паркиране, с цел да наберат доходи и да облекчат трафика в един от най-претоварените градове в света.

В резултата на това броят на споделените пътувания с коли доближава минимум 30 000 души дневно или 9.1 млн. сред януари и септември тази година, съгласно градските управляващи.

Според JP Morgan броят на ежедневните споделени пътувания с кола е 60 000 през тази есен. Това е огромно нарастване - през 2016 година има единствено 45 000 споделени пътувания с автомобил през цялата година.

Роман Тулнов е един от последните, които възприемат тази процедура. Той продава своето Audi A5, откакто пресмята, че ще му излиза с 50 $ по-евтино на месец да взема такси до работа и да се връща вкъщи, в сравнение с да кара в двете направления. Споделянето на автомобил му излиза със 100 $ по-евтино на месец.

Той базира изчисленията си върху застраховката на автомобила, разноските за бензин, цената на поддръжката на гаража и разноските за промяна на гумите през зимата и пролетта, и то без да включва цената на паркинга, който може да коства повече от 20 $ за цялостен работен ден в центъра на града.

" Няма кола, няма проблем ", отбелязва Тулнов.

" Няма потребност да се тормозя, когато резервирам час за промяна на гумите, или дали ще го направя преди първия снеговалеж, няма потребност да се тормозя къде ще паркирам. Миналата година някакви хора надраскаха колата ми с ключ. Защо ми е нужно това главоболие? ", показва той.

Пазарът за шерване на коли в Москва е един от най-развитите измежду огромните международни градове по брой на колите и по отношение на броя им на глава от популацията, съгласно изследване на JP Morgan, представено от Reuters.

През предходната година се пада приблизително по един споделен автомобил на всеки 5000 поданици на съветската столица, до момента в който американската столица Вашингтон е водач по този индикатор със приблизително по една споделена кола на всеки 692 души, показват от банката.

Сега обаче се пада приблизително по една кола на 1082 поданици в Москва, а градските управляващи предвиждат, че тази цифра ще спадне до една кола на 500 поданици през идващите няколко години.

В Русия работят 15 компании за шерване на коли, като Delimobil, Yandex.Drive, BelkaCar и YouDrive.

Притежаването на кола към момента се счита от доста руснаци за знак на статута и триумфа, завещание от руската ера. Но увеличената известност на шерването на коли значи, че някои руснаци, изключително в огромните градове, имат по-малко предпочитание да имат личен автомобил.

Според изследване на Goldman Sachs взривът за шерване на коли не се чака да подкопае продажбите на нови коли, тъй като експлоатационният живот на споделените коли е 3.5 пъти по-кратък от този на частните.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР