Десетки хиляди израелци излязоха по улиците на Тел Авив и

...
Десетки хиляди израелци излязоха по улиците на Тел Авив и
Коментари Харесай

Десетки хиляди израелци на протест срещу плановете на Нетаняху за съдебна реформа

Десетки хиляди израелци излязоха по улиците на Тел Авив и други градове, с цел да стачкуват против премиера Бенямин Нетаняху и проектите му за правосъдна промяна, която съгласно стачкуващите ще подрие демокрацията в страната, съобщи Ройтерс прес, представено от Българска телеграфна агенция.

Нетаняху оглави новото съдружно крайнодясно държавно управление на Израел, което разполага със солидно парламентарно болшинство.

Нетаняху, който застана отпред на израелското държавно управление за шести път, желае да ограничи активността на Върховния съд, определяйки това свое желание като възобновяване на салдото сред трите управляващи.

Според критиците му препоръчаните промени ще осакатят правосъдната система, ще подринат независимостта на съда, ще насърчат корупцията, ще лимитират правата на малцинствата и ще лишават правосъдната система на от престиж.

Срещу плануваните от новото държавно управление ограничения се оповестиха ръководителят на Върховния съд, както и основният прокурор.

Президентът Ицхак Херцог насочи апел към политиците да " охладят пристрастеностите " към дебатите, а уредниците на днешните митинги, които се организираха в три града, се оповестиха за постигането на национално единение.

Според израелските медии в Тел Авив е имало към 80 000 протестиращи, като хиляди израелци са взели участие в демонстрации и по улиците на Йерусалим и Хайфа.

Вчера 73-годишният министър председател съобщи, че проектът за промени ще бъде изпълняван " деликатно, като се вземат поради всички позиции ".
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР