Десетки хиляди изпълниха улиците на Барселона в защита на единството

...
Десетки хиляди изпълниха улиците на Барселона в защита на единството
Коментари Харесай

Мадрид и полицията в Барселона влязоха в задочен спор заради митинга за единство на Испания

Десетки хиляди извършиха улиците на Барселона в отбрана на единството на Испания и на " конституционната нормалност " с мотото " Всички сме Каталуня ", предадоха вестниците " Вангуардия " и " Ел паис ". Организаторите от " Каталунското гражданско общество ", делегацията на централното испанско държавно управление и Гражданската армия (общинската полиция на Барселона " не съумяха да се схванат за това какъв брой души вземат участие в събитието - първите и Мадрид настояват, че те са минимум 1.1 милиона, а съгласно силите на реда са близо триста хиляди.

" Каталунското демократично общество " даже жигосах данните на полицията като " подправени вести " в известие на британски език. Тези разногласия обаче не занимаваха стачкуващите, доста от които крещяха на каталунски " ще гласуваме " - отпратка към решението на Мадрид да свика избори през декември, откакто самостоятелната област мина на директното му послушание. Други викания обаче бяха с искане за затвор на досегашните ръководещи или на някогашния началник на полицията, Жозеп Луис Траперо.

Какъвто и да е действителният брой, това е втората огромна проява в отбрана на Испания за този месец в Барселона. На 8 октомври по улиците на града излязоха минимум 350 000 души (ако се има вяра на полицията) или два пъти повече (ако се вземат данните на активисти). В шествието, което стартира в 13 ч. локално време и спря пред инсталирана сцена в центъра на града час по-късно, вземат участие всички огромни политически партии срещу независимостта - както ръководещите консерватори и центристката групировка " Граждани " по този начин и (за пръв път публично, откогато има митинти за единство) и Каталунската социалистическа партия.

След обръщения на политици, интелектуални и жители митингът завърши с испанския химн. Малко преди този момент заместник-председателят на организацията, свикала митинга, прочете манифест " Всички сме Каталуня ". " Сбъркаха Каталуня с националистическото малцинство, " а основаването на страна изисква " легитимност и мандат ", означи Хосе Доминго, четейки манифеста на каталунски. Думите му бяха послание и към партиите, подкрепящи независимостта.


© Reuters

" Пучдемон, не приказва от мое име! Аз съм каталун(ка) и испан(ка). "

" Пучдемон се отхвърли от изборите в последния миг "

В демонстрацията се включи и някогашният ръководител на Европарламента и бивш министър Жозеп Борел. " Мога да ви уверя, че се стигна до единодушие да няма нито член 155, нито самостоятелност. И когато господин Жункерас притисна радикалите си, с цел да окажат напън върху Пучдемон, той даде заден ход. Но ще има избори, " означи Борел и по този начин поддържа популяризираната от " Вангуардия " информация, съгласно която уволненият министър председател е бил склонен на се свика предварителен избор, само че е срещнал отпор от заместника си Ориол Жункерас.

Същевременно Борел отбрани използването на мярката на Мадрид с думите: " Ако имаше самостоятелност, доста от вас биха били безработни. Ако това не се случи, ще е единствено с помощта на (чл.) 155. " Той отбрани и правото на каталунците да веят " повече от едно знаме ": " Тук има две. Всяко знаме е еднаквост, а ние имаме две: на каталунци и на испанци. " Борел прикани каталунците да се включат в идните избори на 21 декември с думите: " Вероятно сме тук, тъй като мнозина се отхвърлиха от гражданското си право и не отидоха да гласоподават. Този път никой няма да остане у дома. "

 Мадрид и полицията в Барселона влязоха в неприсъствен спор поради митинга за единение на Испания
© Yves Herman, Reuters

" Решения, които не всеки път се схващат елементарно "

Междувременно партията на Жункерас " Каталунска републиканска левица " (ERC) - досегашен съдружен сътрудник в уволненото държавно управление на Карлес Пучдемон - продължи да упорства, че Каталуня остава самостоятелна от Испания поради гласуването в Народното събрание този петък, макар че испанското държавно управление задейства серия ограничения, с които сложи самостоятелната област на директно ръководство.

В публикация Жункерас изясни, че в идващите дни партията му ще вземе " решения, които не всеки път се схващат елементарно " и прикани жителите да остояват процеса на обособяване от Испания. " По пътя, който ни остава да изминем, постоянно дълъг и стръмен, с цел да достигнем до нов предел на свободите си, е извънредно належащо да изплетем мощни съюзи с всички тези обществени и стопански артисти, които са решение да изградят истиска страна в в услуга на жителите. "

Самият Пучдемон направи послание в събота, в което отхвърли да признае ограниченията на Мадрид и прикани за демократична гражданска опозиция.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Кризата в Каталуня (107)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР