Десетки хиляди иракчани се стекоха по улиците в центъра на

...
Десетки хиляди иракчани се стекоха по улиците в центъра на
Коментари Харесай

Десетки хиляди иракчани заляха улиците в най-големия протест след падането на Саддам

Десетки хиляди иракчани се стекоха по улиците в центъра на Багдад, настоявайки, че политическият хайлайф се е провалил тотално в най-големия ден на всеобщи антиправителствени демонстрации след рухването от власт на Саддам Хюсеин, оповестява " Ройтерс ".

Петима души са умряли от пострадвания през нощта, откакто силите за сигурност използваха сълзотворен газ и гумени патрони против протестиращи, настанили се на пл. " Тахрир " в столицата. Най-малко 103 души са били ранени.

Протестите, в които 250 души бяха убити през последния месец, се ускориха трагично през последните дни, привличайки големи тълпи от сектантските и етнически разделения в цялостен Ирак, с цел да отхвърлят политическите партии във властта от 2003 година

Хиляди хора живеят в палатки на площада, като още хиляди се причисляват към тях денем. Петък, главният ден за молитва на мюсюлманите, притегли най-големите тълпи до момента, като мнозина излязоха на улиците след молитвата.

До следобяд десетки хиляди се събраха на площада, осъждайки елитите, които те считат за надълбоко корумпирани, предани на непознати сили и виновни за ежедневните ограничения.

Протестите са относително мирни денем, като стават по-насилствени откакто се стъпни, като полицията употребява сълзотворен газ и гумени патрони, с цел да се бори със съмопровъзгласилите се " революционни " младежи.

Сблъсъците се концентрираха в региона на Моста на републиката, водещ през река Тигър до мощно укрепената Зелена зона, където се намират държавните здания, където протестиращите споделят, че откъснатите от живота на елементарните хора водачи са се скрили в ограден със стени бастион на привилегии.

" Всеки път, когато усетим гибелта от вашия пушек, копнеем повече да пресечем моста на вашата република ", написал някой на близката стена.

Международната правозащитна организация " Амнести интернешънъл " съобщи през вчерашния ден, че силите за сигурност са употребявали " невиждани до момента " кутии със сълзотворен газ, направени по пример на военни гранати, които са 10 пъти по-тежки от общоприетите.

" Ние сме спокойно настроени, само че все пак те стрелят по нас. Какво сме ние, екстремисти от " Ислямска страна "? Видях мъж да умира. Получих кутия със сълзотворен газ по лицето ", разяснява 21-годишният Барах, чието лице е било обгърнато в превръзки.

В Багдад протестиращите издигнаха контролно-пропускателни пунктове по улиците, водещи към и обграждащи пл. " Тахрир ", пренасочвайки трафика.

Младите хора заляха улиците, като каските и противогазите в този момент са нормална панорама.

Мохамед Найм, приключил инженер без работа, съобщи, че площадът се е трансформирал в модел за страната, която той и неговите приятели се надяват да построят: " Ние чистим улици, други ни носят вода, носят ни електричество, те го свързват. Мини-държава. Безплатно опазване на здравето, безвъзмезден превоз с моторикши. Държавата съществува от 16 години и това, което не съумя да направи, ние го направихме за седем дни в Тахрир. "

Въпреки петролното благосъстояние на Ирак, мнозина живеят в беднотия с стеснен достъп до чиста вода, електричество, опазване на здравето или обучение. Правителството на министър-председателя Адел Абдул Махди, който е на власт от година, не откри отговор на митингите.

В своята седмична проповед висшият шиитски свещеник гранд аятолах Али ал-Систани предизвести за " цивилен спор, безпорядък и опустошение ", в случай че силите за сигурност или паравоенни групи атакуват митингите. И явно даде рамо на протестиращите, които настояват, че държавното управление се манипулира от чужбина, на първо място от Иран.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР