Десетки хиляди иракчани се събраха днес на поклонение в Багдад,

...
Десетки хиляди иракчани се събраха днес на поклонение в Багдад,
Коментари Харесай

Bъпреки коронавируса: Десетки хиляди поклонници се събраха в Багдад

Десетки хиляди иракчани се събраха през днешния ден на поклонение в Багдад, с цел да почетат паметта на видна фигура в шиитския ислям, пренебрегвайки рестриктивните мерки, наложени от управляващите, с цел да спрат разпространяването на новия ковид, съобщи Агенция Франс Прес.
Всичко по тематиката:Епидемията ковид (COVID-19) 1803
В Багдад, втората най-населена столица в арабския свят, с 10 милиона поданици, поклонниците се стекоха към разположения край р. Тигър позлатен пантеон на имам Казем - седмия от 12-те имами, почитани в шиитския ислям. Хора от Багдад и от разнообразни иракски провинции, те бяха почнали да прииждат в квартала от няколко дни - пеш или пък яхнали коне и камили. Според източник от духовните управляващи, обгрижващи светинята, това е първата година с толкоз малко поклонници и за пръв път няма чужденци.

За пръв път затвориха две от най-големите светини на исляма

Обичайно в Ирак идват всяка година за разнообразни религиозни церемонии милиони шиити от Иран, разяснява Агенция Франс Прес. Преди месец Ирак забрани пътуванията от и до тази страна - една от най-силно засегнатите от пандемията, взела там над 1500 жертви. " ози път правоверните влязоха единствено в двора и не бяха позволени в постройката на мавзолея, макар че някои се пробваха - на вятъра ", добави източникът.

В южния шиитски град Насирия стотици поклонници разнасяха в това време алегоричен ковчег - възпоменателен обред, напомнящ за мъченичеството на имам Казем, токсичен в пандиза по заповед на халиф Харун ар Рашид през 799 година

Ирак, чието опазване на здравето страда от продължителен дефицит на лекарства, лекари и лечебни заведения, затвори всички светилища в страната, а великият аятолах Али Систани забрани всеобщите молебствия.

Спрял петъчните си проповеди, шиитският жрец изпрати през вчерашния ден собствен представител да прочете публично послание по държавната телевизия. Този свещеник подсети, че би трябвало да се съблюдават карантинните ограничавания, само че не съумя да убеди десетките хиляди поклонници, излезли през днешния ден на открито.

Румънското здравно министерство: Идеално ще е 8-10 седмици да си стоим по домовете

Влиятелният шитски лидер Муктада Садр, в противен случай, прикани своите последователи да вземат участие в поклонението, въпреки че управляващите оповестиха за нови 17 умряли от Ковид-19 и за още 208 инфектирани.

Иран е измежду най-засегнатите от пандемията страни отвън Китай с доказани близо 20 000 случая на заразяване и 1400 умряли до момента.

Novini.bg ви дава опция да следите настоящите данни за смъртоносния китайски ковид в действително време:


Всичко по тематиката: Епидемията ковид (COVID-19) 1803  Депутатите одобриха Закона за ограниченията по време на изключително състояние Депутатите одобриха Закона за ограниченията по време на изключително състояние  Европейска комисия предлага да се задейства Общата защитна уговорка на Пакта за непоклатимост и напредък Европейска комисия предлага да се задейства Общата защитна уговорка на Пакта за непоклатимост и напредък  Народното събрание ще заседава единствено в четвъртък и петък Народното събрание ще заседава единствено в четвъртък и петък
Повече за Коронавирус
 corona най-ново: Вижте последните вести лесни стъпки: Как да се предпазим? просто управление: Какви са признаците? eпидемия: Коронавирус в България
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР