Десетки хиляди хора протестираха вчера в Прага срещу новия министър

...
Десетки хиляди хора протестираха вчера в Прага срещу новия министър
Коментари Харесай

В Чехия не стихват протестите срещу новия министър на правосъдието

Десетки хиляди хора стачкуваха през вчерашния ден в Прага против новия министър на правораздаването, която упрекват във възпрепятстване на правосъдното гонене против премиера Андрей Бабиш за хипотетична машинация с евросредства, съобщи " Франс прес ".

" Ние сме най-малко 50 хиляди тук, от които към 10 хиляди са пристигнали от над 1000 обитаеми места в нашата страна ", съобщи ръководителят на организацията " Милион моменти за демокрацията ", която стои зад митинга.

Това е четвъртият и най-многолюден митинг против назначението на Марие Бенешова от началото на демонстрациите в края на април. Демонстрантите извършиха Вацлавския площад, емблематично място в чешката история, център на многолюдните митинги против комунистическия режим през Нежната гражданска война от 1989 година

В Чехия правосъдният министър има забележителен надзор над прокурорите. Мария Бенешова беше назначена на поста през април. Тя беше юрист и консултант на президента Милош Земан, който е непосредствен съдружник на Бабиш. Бенешова беше и в служебното държавно управление, назначено от Земан през 2013 година Земан нееднократно е подлагал на критика чешките прокурори.

Когато беше народен представител, Бенешова гласоподава в Народното събрание срещу настояването на полицията да бъде снет парламентарният имунитет на Бабиш, с цел да може той да бъде разследван. Протестиращите и опозицията споделят в този момент, че министърът може да се опита да въздейства върху следствието против премиера. Тя отхвърля тези изказвания. /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР