Десетки хиляди души продължават да напускат Украйна.Наш екип от вчера

...
Десетки хиляди души продължават да напускат Украйна.Наш екип от вчера
Коментари Харесай

От нашите пратеници: Защо и как украински мъже напуснат страната въпреки забраната на Зеленски

Десетки хиляди души не престават да напущат Украйна.

Наш екип от през вчерашния ден е на границата сред Румъния и Украйна, покрай Молдова. Там са специфичните ни пратеници Айше Сали и операторът Миглена Гайдарова.

На Граничен контролно-пропусквателен пункт край Исакча има непрекъснат поток от бежанци, най-вече дами и деца. На пункта се оферират безвъзмездни храни и питиета, има и опция за безвъзмездни транзакции.

Между дамите и децата обаче, екипът ни видя мъже измежду идващите от Украйна, макар че сега те нямат право да изоставен страната.



Скъпи коли с украинска регистрация прекосяваха на фона на групи с дами и деца, прииждащи пешком от гранично-пропускателния в пункт.

Въпреки че бяха единични случаи, нямаше по какъв начин да останат незабелязани. Заради мъжете в тях на забележима възраст за готовност.

Всички мъже от 18 до 60-годишна възраст, без изключение, не могат да изоставен страната след указа, публикуван от президента Зеленски. Нарушенията обаче са факт.

Вижте. Детето ми е на една година. Изгубихме всичко, нямаме дом, всичко загубихме. Ще останем в Букурещ, наех апартамент. Ще живеем там с детето ми и с други хора от Украйна, споделя пред нашия екип един от бежанците.



Обяснения като това няма по какъв начин да бъдат признати за истина. Причината - на готовност не подлежат само мъжете с тежки болести, родители на деца със болести и родители на повече от 3 деца.

Неофициалната версия за нарушаването на възбраните е обвързвана с предоставяне на подкупи от украинската страна на границата.

Според някои източници неразрешеното прекосяване от другата страна към този момент коства 10 хиляди евро. Засега корупцията е забележима, само че остава мъчно доказуема.

Евакуацията на български жители също продължава - както през днешния ден, по този начин и през утрешния ден.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР