Десетки хиляди демонстранти преминаха днес под яркото слънце в Париж

...
Десетки хиляди демонстранти преминаха днес под яркото слънце в Париж
Коментари Харесай

Протести в Париж срещу Еманюел Макрон

Десетки хиляди стачкуващи минаха през днешния ден под яркото слънце в Париж в протестно шествие под наслов “Ще си изпати Макрон” (изразът гласи безусловно “Празник за Макрон” – Fete a Macron – бел. р.), с цел да изразят недоволството си от промените, подети от френския президент, съобщи Франс прес.

Политическото придвижване “Непокорна Франция” от радикалната левица, чийто народен представител Франсоа Руфен е основател на шествието, разгласи присъединяване на 160 000 стачкуващи, пристигнали да кажат “Стоп, Макрон”.

На платформи измежду кортежа се издигаха фигури на Еманюел Макрон в образа на Дракула, на Юпитер или на банкер-цар с въже на врата.

Парижката префектура е мобилизирала 2000 служители на реда и жандармеристи в Париж, с цел да се предотврати присъединението към акцията на групи, предизвикващи вълнения, както стана на 1 май.
Но колоритното шествие потегли в положително въодушевление от площада пред Парижката опера, където преди този момент се състоя пикник-концерт в наличието на доста хора, пристигнали със фамилиите си. Очаква се демонстрацията да завърши към 20 часа локално време (21 часа българско) с концерт на площада на Бастилията.

От избирането си преди година президентът се ангажира “да трансформира” Франция доста бързо. Миналата есен се зае с промяната на Кодекса на труда, а от пролетта е изправен пред голям брой митинги и стачки, измежду които и против железопътната промяна.

Радикалната левица и някои синдикати се надяват да извършат “конвергенция на борбите”, с цел да дестабилизират президента, който упрекват в демократични уклони и обществена съсипия.

“Да живеят чиновниците от Ер Франс, да живеят железничарите, да живеят чиновниците в държавните лечебни заведения, да живеят юристите, популярност на държавните служители”, съобщи пред множеството водачът на “Непокорна Франция” Жан-Люк Мераншон, имайки поради стачките в разнообразни сектори през последните седмици във Франция.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР