Десетки хиляди британци, недоволни от начина, по който се решава

...
Десетки хиляди британци, недоволни от начина, по който се решава
Коментари Харесай

Десетки хиляди протестират в Лондон за народен вот за Брекзит

Десетки хиляди британци, недоволни от метода, по който се взема решение отдръпването на страната от Европейския съюз, стачкуват в центъра на Лондон с искане за нов референдум. Демонстрацията инцидентно съответства с дебатите в Народното събрание по договорката на премиера Борис Джонсън с останалите 27 страни, реализирана едвам преди 24 часа.

Множеството развява сините флагове на Европейски Съюз, не са малко плакатите, сравняващи Брекзит с избирането на президента Доналд Тръмп за президент на Съединени американски щати.

" Бясна съм, че не желаят да ни чуят. Почти всички социологиески изследвания демонстрират през днешния ден, че хората желаят да останем в Европейски Съюз. А сме безгласни ", споделя пред " Ройтерс " 56-годишната Хана Бартън от централната част на Англия. " Това е задаваща се национална злополука, която ще унищожи стопанската система. "

" Не ми харесва в какво се трансформира страната ни. Станахме по-гневни, в сравнение с преди референдума ", добавя 33-годишния инженер Фил Кани. " Ако това, което министър председателят Борид Джонсън внася в Народното събрание през днешния ден, беше чат от причините за референдума преди три години и половина, тогава той щеше да загуби вота пагубно. "

Докато Обединеното кралство е в най-тежката политическа рецесия от потомство насам, стачкуващите, събрали се от цялата страна, ще преминат през центъра на Лондон до постройката на Народното събрание. Вътре Камарата на общините заседава изключително в събота за пръв път от 1982 година насам.

" Сделката, която разискват вътре, няма нищо общо с това, което обещаваха на хората и единственият обективен метод е обществото да се произнесе още един път ", щазва Джеймс Макгрори, началник на акцията " Народен избор ", провела шествието.

Колегите му разчитат да съберат почти толкоз хора, колкото голямата проява през март, когато съгласно уредниците на улиците е имало 1 милион души. Ако това се случи, страната ще е очевидец на най-многолюдния митинг в историята си.

Социологически изследвания обаче демонстрират единствено лека смяна в настройките на гласоподавателите по отношение на вота от юни 2016 година, когато за овакантяване гласоподаваха 52%. Британците са по-скоро отегчени от обстановката, в сравнение с да желаят още веднъж да заявят позицията си.

От юли 2017 година бяха извършени 226 допитвания за или срещу Брекзит и от тях 204 демонстрираха преимущество на проевропейските настройки, 7 потвърдиха желанието за овакантяване на Европейски Съюз, а останалите регистрираха баланс сред двата блока.

Но изследване на ComRes, най-мащабното за Брекзит до момента, сподели друго отношение към резултатите от референдума от 2016 година Според него половината британци желаят да бъде изпълнена волята на болшинството от преди повече от 3 години, 42% желаят страната да отане в Европейски Съюз и 8% нямат мнение. Това основава сериозен проблем за демокрацията и легитимността на директното национално допитване, което е най-директният метод да бъдат запитани хората за мнението им по даден проблем.

Дори последователите на втори референдум да победят, подготовката му ще отнеме месеци и ще има яростни разногласия за формулирането на въпроса, който ще бъде заложен на гласоподавателите.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Преговорите за Брекзит (775)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР