Десетки хиляди аржентинци излязоха по улиците на столицата, както и

...
Десетки хиляди аржентинци излязоха по улиците на столицата, както и
Коментари Харесай

Хиляди в подкрепа на настоящия аржентински президент

Десетки хиляди аржентинци излязоха по улиците на столицата, както и в други градове на страната, с цел да изразят поддръжката си за Маурисио Макри - сегашният закостенял президент - на който му следва да взе участие в тежка предизборна битка за идващ мандат.

С възгласи " Можем да бъдем по-добри " и " Да вървим дружно " стачкуващите, събрали се към президентския замък в Буенос Айрес, се оказаха доста повече от предстоящото.

Макри излезе на балкона на държавния замък, прочут като " Розовия дом " (заради цвета на фасадата му) и поздрави последователите си, събрали се в отговор на апели, публикувани в обществените мрежи.

" Как няма да продължа с вас? Ще го направя, несъмнено. Ще бъдем по-добри ", даде обещание президентът, представен от " Асошиейтед прес ". Той се просълзи, разчувстван от поддръжката.

Демонстрираната поддръжка за Макри акцентира поляризацията в Аржентина, където на предварителните избори за президент, провели се на 11 август, най-голяма поддръжка получи кандидат-президентската двойка Алберто Фернандес и неговият претендент за заместител - някогашният президент Кристина Фернандес. Двойката Фернандес, които нямат роднинска връзка, получиха общо 47.6% от гласовете, до момента в който за Макри гласоподаваха единствено 15% от аржентинците.

Причината за ниския резултат е, че доста от аржентинците са разочаровани, че Макри, който завоюва последните избори с заричане да изправи стопанската система на крайници, а в реалност не направи нищо сходно - инфлацията продължава да е повече от 40% годишно, а ограниченията за икономии, въведени от държавното управление му, ядосаха доста хора.

Други обаче се тормозят, че успеха на екипа на Фернандес ще върне популистката политика, присъща за мандата на Кристина Фернандес, по време на който Алберто Фернандес бе първият й заместител. След предварителните избори, да вземем за пример, аржентинското песо падна с 35% в рамките единствено на три дни.

В обществените мрежи стачкуващите бяха насърчавани от авторитетни фигури, които поддържат Макри, като да вземем за пример артистът Луис Брандони, който неотдавна излъчи видео в поддръжка на държавното управление, и режисьорът Хуан Хосе Кампанела, спечелил " Оскар " за кино лентата си " Тайната на очите ".

Въпреки демонстрациите обаче, доста политически анализатори считат, че би трябвало да се случи нещо в действителност нечувано, с цел да може Макри да обърне резултата и на 27 октомври да завоюва президентските избори. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР