Десетки граждани се събраха днес пред Паметника на загиналите във

...
Десетки граждани се събраха днес пред Паметника на загиналите във
Коментари Харесай

Шуменци отбелязаха Съединението с ритуали по полагане на венци и цветя

Десетки жители се събраха през днешния ден пред Паметника на починалите във войните шуменци на площад " Кристал " , където означиха годишнината от Съединението на Княжество България и Източна Румелия. С боен обред бяха поднесени венци и цветя в памет на героите, дали живота си за свободата и независимостта на България, от името на локалната и държавната власт, политически партии, разнообразни институции, организации и жители.

„ Шести септември е знак на триумф с непреходно значение за историческата орис на народа ни, храбро отменяне на несправедливостта наложена от великите сили, раздрала един народ с хилядолетна история и просвета. Винаги ще помним имената на тези, които поемат историческата отговорност за великото българско дело, загърбват персоналните си вражди и различия в името на една цел – обединяването на родината “, сподели в словото си за празника полк. Петко Петков – шеф на Департамент “Чуждоезиково образование “ на Факултета " Артилерия, Противовъздушна отбрана и КИС " на Националния боен университет „ Васил Левски ".

След ритуала пред паметника, в символ на респект, възпоменателна гала с полагане на венци и цветя ще се състои и пред паметната плоча в местността „ Марашката кория “, където през 1885 година българската армия, отпред с княз Алексaндър Батенберг, организира образователни стрелби. Там пратеници на Българския скришен централен революционен комитет убеждават княза да оглави Съединението на Княжество България и Източна Румелия. На 6 септември се отбелязва и годишнината от основаването на първия полеви лагер на Българската войска, ситуиран край село Мараш, припомниха за Българска телеграфна агенция офицери и военни историци.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР