Десетки граждани и гости на Сливен се стекоха на пл.

...
Десетки граждани и гости на Сливен се стекоха на пл.
Коментари Харесай

Запалиха символния огън на Майските дни на културата „Сливенски огньове“

Десетки жители и посетители на Сливен се стекоха на пл. „ Хаджи Димитър “ за церемонията по запалване на символния огън на Майските дни на културата. Огънят възпламениха кметът Стефан Радев, спътницата на непрежалимия, знаменит оперен артист Камен Чанев – оперната певица Таня Иванова и шефът на Сливенския симфоничен оркестър, който празнува 90 години от основаването си - Кремена Оксенкруг.

В приветствието си по време на церемонията кметът уточни, че през годините Майските дни на културата са се трансформирали в знак на духовността, пазят културните обичаи и следват актуалността на времето.

„ Огънят на духа в Сливен гори от епохи, от времето, когато прадедите ни са избрали това прелестно място, станало наш дом. Огън, разпален надалеч, обратно през годините и трансформирал го в център на нравствен живот. Огън, който се разгаря като мощен пожар в сърцата на смелите Хаджи Димитър и Панайот Хитов, на будителите Добри Чинтулов и Сава Доброплодни, на митрополит Серафим Сливенски, в предприемчивия разум на Добри Желязков. Радвам се, че в този момент огънят е знак на хубостта, на творчеството и духовността, които би трябвало да предаваме на идващите след нас “, сподели кметът.

Фурор на площада провокира осъществяването на артистите от Театър на огъня и сенките „ Файъртър “, които по-рано се включиха в празничното шествие по Главната улица.

Майските дни на културата „ Сливенски огньове “ съставлява цикъл от развлекателни и разнородни събития, които се организират в границите на един месец – от началото до края на месец май всяка година.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР