Десетки гости посрещна днес село Габрене за второто издание на

...
Десетки гости посрещна днес село Габрене за второто издание на
Коментари Харесай

Опознаване и популяризиране на Подгорието и планина Беласица

Десетки посетители посрещна през днешния ден село Габрене за второто издание на пролетното събитие „ Да се хванем за зелено – познаване и потребление на растителните запаси на Подгорието “.

Началото на деня уредниците сложиха със събиране на растения в планина Беласица, което се случи с упътвания на поданици на селото. По този метод беше показано обичайното локално познание за различаване и потребление на диви растителни запаси от планина Беласица.

На място беше отворена и работилница за габренска сарма, приготвена от бутима – по този начин хората от селото назовават растението американски винобой.

Подреден беше изобретателно и базар с обичайни локални храни. На сцената на читалището в село Габрене се изявиха фолклорни колективи от селото хазаин и от селата Скрът и Беласица. Дойдоха и самодейци от Асеновград. Представени бяха български национални песни, отдадени на природата и излъчени на поколенията.

Гостуваха учени от Българска академия на науките. Зам.-кметът на община Петрич Нина Попова поздрави уредниците и сътрудниците на събитието, като пожела всяка година съидейниците и приятелите да бъдат от ден на ден, тъй като самодейността показва по най-пъстрия метод хубостта на този регион – обичай, обичаи, естествени дадености.

Събитието почете и националният представител инж. Костадин Стойков.

За на следващия ден по стратегия е планувано разискване на проблемите и провокации за производството на кестенов мед и по какъв начин науката може да е в интерес на производителите.

Събитието се провежда от съдружие „ Биоматера “ гр. Петрич и съдружие „ Слоу Фуд в България “, финансира се по план " Национална пътна карта за научна инфраструктура. (2020 - 2027) ", МОН, посредством съглашение Д01-163/28.07.2022 (LTER - BG). Всички действия са подкрепени от дирекция на естествен парк „ Беласица “, сътрудник на събитието.

Подкрепа оказва и Община Петрич.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР