Десетки фламинго в лагуна в Северна Гърция са загинали през

...
Десетки фламинго в лагуна в Северна Гърция са загинали през
Коментари Харесай

Десетки изтровени с оловни сачми фламинго в Гърция

Десетки фламинго в лагуна в Северна Гърция са починали през последните дни след усвояване на оловни сачми, употребявани нелегално от ловци. Това оповестиха от природозащитна организация, представени от " Франс прес ".

Организацията " Действие за дивата природа " е прецизирала пред Агенция Франс Прес, че е разкрила 26 мъртви фламинго в лагуната Агиос Мамас на полуостров Халкидики и е била известена за няколко други такива случая в околните влажни зони.

" Смятаме, че общият брой (на починалите птици) е доста по-голям ", показаха те по имейл.

Групата посочи, че е разкрила 10 живи птици от по-широкия регион на Халкидики, седем от които след това са умрели. Останалите три са " в доста неприятна форма ".

По-рано Ставрос Калпакис, началник на организацията, сподели пред държавната новинарска организация АНА, че рентгеновите фотоси демонстрират, че фламингото е погълнало оловото, вместо да бъде убито.

Лагуната Агиос Мамас на полуостров Халкидики предходната година видя първата по рода си колония на фламинго в Гърция, само че в този момент се оказва смъртоносна за птиците, сподели Калпакис.

" Изглежда, че казусът е локализиран (в тази област) ", добави той.

Ловът е стеснен заради блокиране на ковид, наложено през ноември, само че възбраната е нарушена.

Употребата на оловно изстрел във влажни зони е противозаконна в Гърция от 2013 година, само че към момента се употребява необятно в тези региони, споделят групи от дивата природа.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР