Десетки европейски лидери, много еврокомисари и водещите кандидати да наследят

...
Десетки европейски лидери, много еврокомисари и водещите кандидати да наследят
Коментари Харесай

Десетки лидери и еврокомисари призоваха жена да оглави ЕС

Десетки европейски водачи, доста еврокомисари и водещите претенденти да наследят тази есен Жан-Клод Юнкер, приканиха в намерено писмо за равнене броя на мъжете и дамите на управителни позиции в Европейския съюз. Без да декларират непосредствено, те на процедура оферират единият от постовете - на ръководител на Европейската комисия, или на ръководител на Европейския съвет, да бъде жена.

Сред подписалите апела са 6 от осемте дами в Европейската комисия, само че измежду тях не са комисарите Мария Габриел и Корина Крецу от Румъния.

" Дневник " потърси контакт с Института " Жак Делор ", който популяризира писмото, както и с уредниците от самодейността BalancedEurope ( " Балансирана Европа " ) с въпроси по какъв начин са били поканени включилите се и дали измежду тях е била Мария Габриел. До публицистичното привършване на публикацията нямаше отговор.

Никога до момента Еврокомисията не е била ръководена от жена и претендетите на Европейската национална партия и на Партията на европейските социалисти са мъже - Манфред Вебер и Франс Тимерманс. В момента в комисията единствено един от шестимата зам.-председатели е жена.

Новият състав на Европейския парламент, който ще бъде избран след края на изборите в неделя, ще утвърди препоръчаният с болшинство от 28-те страни претендент за ръководител на Европейската комисия. След това би трябвало да всяка страна в съвещания с ръководителя да предложи собствен еврокомисар. Комисии в европарламента, съответстващи на ресора, изслушват и утвърждават или отхвърлят кандидатурата.

Писмото на 70-те
Всичко това би трябвало да завърши до края на октомври и новата Европейска комисия да проработи от ноември. Но началото на този развой ще бъде подложен във вторник, 28 май, когато водачите се събират на първия работен обяд и изключителна среща откакто са ясни резултатите от изборите.

След предходните избори през 2014 година Юнкер бе препоръчан на евродепутатите като водещ претендент (Spitzenkandidat) на Европейската национална партия, събрала най-вече гласове. Но в този момент ЕНП има проблем, защото нейният претендент Манфред Вебер в никакъв случай на а заемал държавен пост (за разлика от дългогодишния премиерски и министерски опит на Юнкер) и не са малко водачите, съмняващи се в качествата му за поста, напомня " Гардиън ".

Изданието показва френския президент Еманюел Макрон като хората, които намерено подлагат на критика през последните дни системата на водещите претенденти. " Според мен опитът на най-високо равнище - в държавно управление или в Европейската комисия - несъмнено е значим аршин. Говорим за по-дълъг или къс опит, тъй като бих желал всички генерации да бъдат показани ", съобщи той.

През последните седмици зачестиха изявления във авторитетни медии, посочващи като имена, обсъждани отвън претендентите на парламентарните групи в Екологичен потенциал, измежду които Кристалина Георгиева, някогашен зам.-председател на Еврокомисията, отговаряла за бюджета за стотици милиарди евро. В момента тя е основен изпълнителен шеф на Световната банка във Вашингтон и след обява на " Блумбърг ", че името ѝ е обсъждано на среща та върха в Румъния, тя не е опровергала или подвърдила нищо. Друго име от нейния сан е Кристин Лагард, ръководещ шеф на Международния валутен фонд, за която се заприказва, че може да наследи Доналд Туск като ръководител на Европейския съвет. Напоследък се приказва и за Далия Грибаускайте, която до наскоро бе президент на Литва, само че нямаше право на още един мандат.

" Искаме управление на Европейския съюз, коет оотразява Европа. Цяла Европа. Жените също ", се споделя в апела.

В текста се напомня, че в листите на претендентите има мъже и дами и се зиразява вяра,че европейците ще гласоподават по този начин, че евродепутатите ще бъдат поравно мъже и дами. " Равенството в представителството е в полза на всички. Това не е въпрос за правата на дамите. И все пак някои не престават да се държат по този начин, сякаж дамите са малцинство. Жените не са малцинство. Жените и мъжете би трябвало да бъдат еднообразно показани и когато става дума за управлението на Европа. Така че помогнете ни за тъждество и измежду новите водачи на Европа. Време е да имаме уравновесена пополов симптом Европейска комисия. Един и същи брой дами и мъже еврокомисари. Един и същи броя дами и мъже в екипа на ръководителя и измежду заместниците му. Също по този начин и толкоз дами, колкото и мъже в управлението на европейските институции. Време е да се случи в този момент. "

Писмото е подписано от общо 70 души, измежду които са 13 настоящи еврокомисари, от някогашния ръководител на Комисията Романо Проди, от водещи претенденти на ЕНП, ПЕС, Зелените, европейската левица, двама някогашни президенти - на Финландия и Ирландия, депутати в Европейския и национални парламенти, водещи имена в евролистите на своите страни.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Евроизбори 2019 (453)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР