Десетки, дори стотици хиляди лева годишно отиват за спасяване на

...
Десетки, дори стотици хиляди лева годишно отиват за спасяване на
Коментари Харесай

Спасителните акции в планините струват...

Десетки, даже стотици хиляди лв. годишно отиват за избавяне на фенове на адреналина у нас. Спасителната акция на Бузлуджа, да вземем за пример, е коствала към 7000 лв..

Снощи пък екскурзиант се изгуби на Витоша и беше открит.

След 50 години в планината Красимир Стоянов е научил две елементарни правила – да знаеш къде отиваш и по какъв начин да се върнеш. „ За страдание преценката на моментната обстановка в планината в огромна част от хората липсва”, споделя той.

Снощи спасители са издирвали в продължение на пет часа 29-годишен мъж, който тръгнал на разходка след фамилен скандал. Станало мрачно, а той нямал първенец, джи пи ес, даже смарт телефон. Мъжът правил лицеви опори, с цел да не измръзне. Спасдителите го разкрили по пресните следи под един от върховете, заяви БТВ.

Една избавителна акция на БЧК коства към 800 лева, само че тази сума може да набъбне неведнъж, в случай че в издирването се включи и хеликоптер. Той лети за 3000 лева на час.

Планинската застраховка обаче е по-евтина – тя коства към 40 лева годишно, а продължителната издирвателна акция – над 10 хиляди лева

Спасителните акции на пътя като вчерашната се случват доста по-рядко, само че тя отваря спор може ли и по какъв начин страната да си връща парите.

Спасителните акции като тази под Бузлуджа стават едвам два-три пъти годишно, а в планината – 10 пъти повече.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР