Десетки доброволци ще прекарат една седмица в клетка в градинката

...
Десетки доброволци ще прекарат една седмица в клетка в градинката
Коментари Харесай

Защитници на животните ще стоят в клетка пред Народното събрание цяла седмица

Десетки доброволци ще прекарат една седмица в клетка в градинката до Народното събрание, напомняйки за страданието на животните във фермите за скъпи кожи. Те ще дежурят на смени в клетката непрекъснато, тъй че в нея постоянно да има по един човек. Акцията стартира на следващия ден от 9 часа. Пърформънсът се провежда от съдружие КАЖИ ( “Кампании и активизъм за животните в индустрията”) и Гражданската самодейност за възбрана добива на скъпи кожи.

“Сега стартира годишното ликвидиране на норки за кожи в България. От началото на месеца, през всеки ден на ноември, хиляди животни ще намерят гибелта си в газови камери. Почти всички животни във фермите ще бъдат убити и одрани. Животните, които се убиват, са напълно млади – едвам на седем месеца. В природата животът им може да надвиши 10 години.”, споделя Петя Алтимирска, ръководител на КАЖИ.

Акциата съответствува, че се чака в Народното събрание да бъде планувано съвещание на Комисията по земеделието и храните за разглеждане и гласоподаване на импортирания при започване на месец септември законопроект за възбрана добива на скъпи кожи в страната. При разглеждане в първата комисия (по взаимоотношение с неправителствените организации), законопроектът беше подсилен съвсем единомислещо от всички депутати.

”Забраната към този момент е в Народното събрание и чака да бъде гласувана от народните представители. Те вземат решение още какъв брой животни би трябвало да бъдат убити, преди най-сетне да се спре тази жестока промишленост у нас. Клетката пред прозорците на Парламента и всички хора, решили да останат в нея, ще им припомнят за това. “, добавя Алтимирска.

Внесеният от група депутати законопроект планува възбраната на фермите за кожи да влезе в действие от 1 януари 2021 година В свое мнение от този месец, Министерството на околната среда поддържа възбраната. С това то удостоверява и неподходящите опасности от фермите за кожи върху биоразнообразието и околната среда.

По данни на Българската организация по сигурност на храните, в България действат две ферми за скъпи кожи. И двете са за американски норки. Общият им разгласен потенциал е близо 130 хиляди. Около 70% от тези животни ще бъдат убити за кожите им в границите на месец ноември. Близо 99% от норките се отглеждат във плантация до Старозагорското село Маджерито. На фона на увеличаващия се брой забрани в Европа, у нас се усилва броят убивани животни за кожи всяка година.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР