Десетки бяха дипломатическите совалки в Брюксел през последните няколко денонощия

...
Десетки бяха дипломатическите совалки в Брюксел през последните няколко денонощия
Коментари Харесай

ЕС е готова да присъедини Украйна, но процесът ще е дълъг


Десетки бяха дипломатическите совалки в Брюксел през последните няколко денонощия след началото на военната инвазия на Русия в Украйна.

Всеки ден от миналата седмица беше изпълнен с изключителни срещи в Брюксел имаше изключителни срещи на министрите на вътрешните работи, няколко на министрите на външните работи, няколко на министрите на правораздаването, на министрите на финансите, на министрите на селското стопанство.

Може би една от най-обсъжданите тематики през тези дни беше поисканият от Украйна статут на страна претендент за Европейския съюз. След Киев подобен статут желаеха и Грузия, и Молдова. Европейският съюз поддържа техните аспирации за присъединение, само че има процедури – решението се взима с консенсус от страните членки. Европейската комисия получава единствено мандат за договаряния, само че страните членки вземат решение по кое време и по какъв начин може да се случи по този начин. Българският външен министър Теодора Генчовска съобщи през вчерашния ден, че това ще е дълъг развой. Тази ускорена процедура, за която се приказва, просто не съществува.

Европа не изключва и нови стопански наказания против Русия. Европейската комисия още веднъж би трябвало да направи предложенията.

След вчерашната среща на външните министри на НАТО стана ясно, че няма да има войски на НАТО на украинска територия – няма да има самолети на НАТО във въздушното пространство на Украйна. Посланието беше: НАТО е съюз на защита т е, не търси спор, НАТО не търси война с Русия, само че НАТО е подготвен да пази всеки един от членовете си, в случай че това се наложи.

България не е поискала засилено военно наличие на нейна територия, удостовери през вчерашния ден българският външен министър и разяснява, че главният фокус на внимание сега на е спорът да не излиза от територията на Украйна.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР