Десетки български шофьори са блокирани на границата ни с Турция

...
Десетки български шофьори са блокирани на границата ни с Турция
Коментари Харесай

Турция тайно затвори границите си за българските превозвачи

Десетки български водачи са блокирани на границата ни с Турция край Свиленград. Властите в южната ни съседка не ги позволяват да преминат границата, като им споделят, че би трябвало да изкарат първо 14-дневна карантина преди да бъдат позволени в Турция.

„ На границата сега има над 100 блокирани водачи. Никой не споделя за какво не се пускат камионите. На 30 март министър-председателят им отиде на крайници, с цел да се срещне с валията. Тогава те дадоха заричане, че български водачи няма да бъдат спирани. Но единствено няколко дни по-късно това се случва. В момента, в който стигнат до бариерата, те биват връщани “, оповестява Петко Ангелов, притежател на транспортна компания и член на Камарата на автопревозвачите пред Българска национална телевизия.

Припомняме, че малко след въвеждането на изключителното състояние в България се образува опашка от над 40 километра от тежкотоварни камиони на Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Капитан Андреево “. Водачите им биваха поставяни на доста строги медицински прегледи от страна на турските управляващи, което докара до голямо закъснение в обработването на документите и на процедура блокира транспортния бранш.

Вследствие на това беше открит буферен паркинг на мястото на бившето военно летище край хасковското село Узунджово, където ТИР-овете да могат да изчакат. Паркингът събира до 3000 тежкотоварни камиона, има химически тоалетни и краткотрайни павилиони за храна.

Ден, откакто беше публично открит, министър-председателят Бойко Борисов се срещна с валията на Одрин Екрем Каналп, с цел да обсъдят за какво се е стигнало до блокирането на българските водачи и да намерят решение. След диалогът им Борисов разгласи, че казусът към този момент е решен и българските водачи безпроблемно ще се позволяват през границата.

„ Вашето другарство с президента Ердоган е образец за добросъседските ни връзки. Ние се стремим да работим за взаимно икономическото съдействие “, сподели тогава Екрем Каналп на Борисов.

Оказва се обаче, че ангажимента сред тях не се съблюдава и българските водачи не се позволяват на турска територия. От сектора споделят, че всички водачи, които карат стока от рискови страни в Европейския съюз на територията на България се сменят със свои сътрудници, които не са напускали страната, с цел да се съблюдават изцяло рекомендациите на турските управляващи ( възбрана за влизане на жители от рискови страни. Сред тях не е посочена България като такава). Въпреки това обаче отново има проблем.

„ Карантината е за лидера, а не за стоката, която се транспортира. Ние сме наясно с това нещо и точно поради това водачите се сменят в България. От 7-8 дни има проблем всеки ден със спрени коли. Последните два дни казусът е добил напълно нов размер. От нощес съвсем всички коли се стопират и не могат да преминат към Турция, което ще сътвори голям проблем на българския транспортен бизнес “, изяснява Йордан Арабаджиев, ръководител на Съюза на интернационалните превозвачи.

„ Нашето предложение към господин Борисов е дружно с Щаба да трансформират наредбата обвързвана с допускането на турски водачи и да би трябвало и те да карат 14-дневна карантина преди да влязат в България, споделя Петър Ангелов.

От Министерството на превоза са уверили Българска национална телевизия, че към този момент е основана организация за решаването на казуса. Те споделят, че от турска страна са изискали увещание, с което да се потвърждава, че лидерът на камиона не е бил в последните 14 дни в рискова страна. Такива удостоверения към този момент се приготвят от Изпълнителна организация „ Автомобилна администрация “ благодарение на Министерство на вътрешните работи. Те ще могат да се взимат от водачите от съответните бюра за обслужване на пътуванията.

От сектора споделят, че не са съгласи с метода на даване на уверенията. Те упорстват щом би трябвало да има такива заявления, то те да се дават по електронен път или от гранична полиция или митническите управляващи, а не да би трябвало лидера самичък да върви и да го търси. /economic.bg/
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР