Десетки българи бяха блокирани на летището в Eдинбург. Причината се

...
Десетки българи бяха блокирани на летището в Eдинбург. Причината се
Коментари Харесай

Българин с потресаващ разказ за кошмара на летището в Единбург ВИДЕО

Десетки българи бяха блокирани на летището в Eдинбург. Причината се оказа неразбирателство от страна на самолетната компания, обвързвано с изискванията за пътешестване сред Шотландия и България, оповестява Нова телевизия.

От компанията поискали негативни PCR проби, с цел да качат пасажерите на борда, а нито един от тях нямал подобен.

До напрежението на летището в Единбург се стигнало през вчерашния ден следобяд. Наши сънародници купили билети за София, само че на аерогарата им поискали и негативни PCR проби.



Изискване, което за България влиза в действие едвам от петък, 1 януари.

Георги Славчев също се оказал блокиран на терминала. “Отидохме да чекираме багажите си и ни оповестиха, че пасажери без тест за ковид няма да бъдат качвани”, споделя той.

Оказва се, че част от пътуващите въпреки всичко получили SMS с информация от самолетната компания за наложителните проби. „ Десет души имаха такива известия, останалите 120 нямахме информация по никакъв начин”, показва Георги.

Пътниците са пренасочени към кабинки за бързи проби. За да излезе резултатът обаче, са нужни 5 часа, а до полета оставали единствено 2. „ Много хора започнаха да се изнервят, да викат, да крещят, надлежно пристигнаха и органите на реда”, съобщи той.

Георги съумява да се свърже с посолството ни в Лондон. От там незабавно се намесили и всички пасажери в последна сметка били позволени на борда. „ Имаше дами и деца, имаше хора, които даже нямаше къде да останат да спят там, в случай че полетът просто беше блокиран. Имаше хора, които пътуват 300 км с рейсове до Единбург и нямаше къде да отидат”, показва Георги.

От Външното ни министерство оповестиха за NOVA, че повода българските жители да не бъдат позволени е неразбирателство. Към момента няма данни за други сходни случаи.

От 24 декември пристигащитe в България от Обединено кралство се слагат под карантина. На идващите с въздушен превоз се прави бърз антигенен тест за COVID-19 на летището у нас. При негативен резултат се издава заповед за слагане под карантина за период от 10 дни, а при позитивен резултат за период от 14 дни. От 1 януари 2021 година изискванията се трансформират.

Така при идването си у нас пътуващите от Обединеното кралство ще би трябвало да показват документ за негативен PCR, извършен до 72 часа преди влизането в България. При представянето на подобен документ, те не подлежат на наложителна карантина.

УСЛОВИЯ ЗА ПРИСТИГАЩИТЕ ОТ ОБЕДИНЕНОТО КРАЛСТВО

0т 24 декември до 31 декември

- Бърз тест при идване на летището у нас

- 10-дневна карантина при негативен резултат

- 14-дневна карантина при позитивен резултат

УСЛОВИЯ ЗА ПРИСТИГАЩИТЕ ОТ ОБЕДИНЕНОТО КРАЛСТВО

От 1 януари 2021 година

- Изискване за PCR тест до 72 часа преди пътуването.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР