Десетият епизод на поредицата Българско военно чудо“ разкрива славната Дравска

...
Десетият епизод на поредицата Българско военно чудо“ разкрива славната Дравска
Коментари Харесай

Българско военно чудо: Епопеята при Драва

Десетият епизод на поредицата „ Българско военно знамение “ разкрива славната Дравска интервенция от края на Втората международна война, когато България се озовава в спор с съвсем целия свят. След преврата на 9 септември, новите ръководещи се пробват да смекчат събитията и да сключат помирение с Антихитлеристката коалиция, с вярата страната ни да получи статут на „ съвоюваща “ и да си обезпечи по-леки условия за бъдещия кротичък контракт.

В началото на 1945 година Втори и Трети украински фронт доближават Будапеща и откриват фронт по река Дунав, река Драва и брега на езерото Балатон. За да защитити подстъпите към Берлин и Виена, немското командване взема решение да предприеме контранастъпление. На пътя на офанзивата застава Първа българска войска с бройка 130 000 души, която обезпечава крайния южен фланг и тила на Трети украински фронт. Задачата на българите е прекомерно виновна, само че те не разполагат с задоволително съвременно оръжие и имат едвам 25 танка.

През нощта на 5 март немските войски настъпват в три посоки, като нанасят най-силния си удар против Трети украински фронт, а по едно и също време нападат и българските елементи на фронта на река Драва. Упоритостта на българската войска обаче не е задоволителна, с цел да възпре надалеч по-многобройния съперник, който съумява да се насочи на север и да превземе селата Драва Чехи, Драва Палконя, до момента в който по улиците на Драва Соболч се провеждат яростни конфликти.

Битката обаче претърпява прелом сутринта на 6 март с българската контраофанзива, в която вземат присъединяване даже лекарите, каруцарите и служителите. Водейки кръвопролитен пердах при съответствие 8:1 в жива мощ и 10:4 в бойна техника в интерес на съперника, 3-а пехотна дивизия още първия ден притъпява настъпателния ентусиазъм на германците. „ Упоритата опозиция на българите ни принуди да преминем към защита ”, гласи донесението на пълководец на немски полк.

По време на яростни боеве за укрепените пунктове по река Драва, 133-ти руски корпус се притичва на помощ на българската войска и силите се изравняват… Развръзката на трагичната битка с досегашния съдружник – Германия, която записва с кървави букви славната Дравска епопея, обезсмъртила имената на хиляди български воини, вижте във видеото: https://www.youtube.com/watch?v=xZYoJd1gTX8

Десетият късометражен филм от документалната поредност „ Българско военно знамение “ е част от просветителната самодейност на съдружие „ Българска история “ и ЗАД „ Армеец “. Тя има за цел да опише посредством 10 късометражни продукции по завладяващ метод за основните борби на българската войска след Освобождението, като въвлече учениците в славните моменти на нашата история. Документалните филми се прожектират в десетки просветителни заведения в страната, като от „ Българска история “ изнасят открити уроци пред учениците. Късометражните филми  се дават на учителите за просветителни цели, с цел да може да обогатят образователните часове и да възпламенят интереса на учениците към родната история.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР