Десетима санитари бяха обучени в част от професията болногледач, съобщиха

...
Десетима санитари бяха обучени в част от професията болногледач, съобщиха
Коментари Харесай

В МБАЛ Д-р Атанас Дафовски в Кърджали обучават санитари за болногледачи

Десетима санитари бяха подготвени в част от специалността болногледач, оповестиха от МБАЛ „ Д-р Атанас Дафовски “ – Кърджали.

Курсът бе извършен в два модула с теоретична и практическа част в сходство с условия на Закона за професионалното обучение и образование и завърши с изпит, допълват от там.

Целта на образованието е да помогне на санитарите да образуват професионални познания, умения и компетентности по съществени тематични области, които са от базисно значение за практикуването на специалността болногледач, показват от болничното заведение.

Част от теоретичните занятия са извършени в платформата за отдалечено образование на БАПЗГ от проф. Иванка Стамболова от ФОЗ към МУ – София и началник на Центъра за продължаващо образование при БАПЗГ и проф. Биянка Торньова от ФОЗ при МУ – Пловдив, а друга част – в база на лечебното заведение. Практическото образование, за което са били планувани 40 образователни часа, е поверено на две от най-опитните медицински сестри в болничното заведение – основната сестра Сейнур Мюмюн и старшата сестра Нурает Хасан.

Санитарите са подготвени по тематиките за типовете стерилизация и разпоредбите за работа с дезинфекционни разтвори, хигиеничните грижи за пациента – персонални и за болничното легло, техниките за покачване, превръщане и изправяне на лежащо болен. Те са осведомени с разпоредбите за наблюдаване на общото положение на пациента, професионалната нравственос и връзката с болните, техните близки и медиците от лекуващия екип.

От болничното заведение показват задоволство от интереса на санитарите и означават, че всички участници в курса са положили сполучливо изпита за подготовка, като междинният триумф е бил 5,70. Те са получили и уверение по образеца на Министерството на образованието и науката (МОН).

Обучението е финансирано от МБАЛ „ Д-р Атанас Дафовски “, следва още 40 санитари да бъдат включени в тази форма за повишение на професионалната подготовка, разясняват още от лечебното заведение.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР