Десетилетията на неустойчиво земеделие са довели до изтощаване на почвите

...
Десетилетията на неустойчиво земеделие са довели до изтощаване на почвите
Коментари Харесай

ООН: Неустойчивото земеделие е изтощило почвите в цял свят

Десетилетията на неустойчиво земеделие са довели до изтощение на почвите по целия свят и са ускорили световното стопляне и загубата на типове, счита чиновник на Организация на обединените нации, който управлява напъните за превъзмогване на деградацията на земята.

Ибрахим Тиау е изпълнителен секретар на Конвенцията на Организация на обединените нации за битка с опустиняването (UNCCD), чиито 197 страни - 196 страни и Европейският съюз - се събират идващия месец в Абиджан за първи път от три години.

Тиау приказва пред Агенция Франс Прес за рецесията с утежняването на качеството на земята и за това по какъв начин тя е неразривно обвързвана с изменението на климата и биоразнообразието.

„ Земята е стеснен запас, който би трябвало да се ръководи, а освен да се експлоатира. Вече сме достигнали сериозна точка: към този момент не съществува баланс сред нашите потребности и способността на земята да се възвръща и създава ", сподели той.

Според него два от проблемите са изключително значими. Засушаванията са по-силни и засягат повече райони. Нито една страна не е ваксинирана. Но когато те обиден уязвими общности, това е огромно злополучие.

„ Виждаме го в този момент в Африканския рог или предходната година в Мадагаскар. Засушавания постоянно е имало, само че с изменението на климата те стават все по-чести и по-тежки ", сподели секретарят.

Другият сериозен въпрос е устойчивото ръководство на земята. Ако сушата е проблем, възобновяване на земята е решение.

„ Когато инвестирате в земята, вие изграждате резистентност на общностите и създавате благоприятни условия за преобразяване на земята, която другояче би била пропиляна или изгубена, в още веднъж продуктивна “, сподели Тиау. " Възстановяването на земята е също по този начин битка против бедността и противозаконната имиграция. Много изследвания са открили връзката сред деградацията на земята и миграцията - в Хаити, Афганистан, Сомалия, Сахел и другаде. Когато хората нямат опция за избор, те бягат, без значение дали в идната страна или по-далеч. "

При деградация на земята се отделя въглерод. Възстановяването на земята в нейното естествено положение може да помогне за връщането на този въглерод там, където му е мястото. В Африка - която отделя единствено 4% от международните излъчвания на парникови газове - възобновяване на почвата е една от най-хубавите благоприятни условия за понижаване на излъчванията. Континентът не е претъпкан, само че 65% от земята е деградирала през последните 70 години.

" Биоразнообразието е по-очевидно: когато деградираш земята, деградираш екосистемите и унищожаваш местообитанията. Обратното също е правилно. Земята, водата, климатът, биоразнообразието - всички те са тясно свързани между тях ", сподели дипломатът.

В последния отчет " Глобални вероятности за земята " се приканва за вложения в размер на 1,6 трилиона $ за възобновяване на земята през идващите осем години. За климата става дума за 100 милиарда $ най-вече обществени средства, които би трябвало да постъпят от развитите към разрастващите се страни. Тук става дума за частния бранш, който има интерес от опазването на почвата, тъй като тя е в основата на техния бизнес. След това има нездравословни дотации, които подтикват деградацията на земята. Ако пренасочим единствено една пета от тези дотации към действително възобновяване и запазване на земята, бихме могли да се борим по едно и също време с изменението на климата и загубата на биоразнообразие.

Някои страни субсидират химикали, които се влагат в земята. Нерационалните дотации за напояване могат да доведат до привършване на водните масиви, като да вземем за пример в Близкия изток и Сахара. Премахването на такива дотации няма да нанесе основна щета на дребните консуматори, само че може да понижи облагата на огромните компании в кратковременен проект.

" Трябва да влагаме във възобновяване на земята. Това има смисъл от всяка позиция - икономическа, бизнес, обществена и екологична “, прикани Тиау. " Това е поколението, което би трябвало да обърне страницата и хода на събитията. Ние унищожаваме планетата за едно потомство, само че нямаме три генерации, с цел да я възстановим. " /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР