Десетилетия наред престъпниците в Саудитска Арабия бяха обезглавявани със сабя

...
Десетилетия наред престъпниците в Саудитска Арабия бяха обезглавявани със сабя
Коментари Харесай

Саудитска Арабия превърна в място за обезглавяване в център за развлечения

Десетилетия наред нарушителите в Саудитска Арабия бяха обезглавявани със сабя на централен площад в Рияд с цялата допустима гласност на театър, следен и от религиозна полиция.

Днес на площад " Ас Сафа " в саудитската столица, именуван от чужденците Chop Chop Square, нормално се виждат пиещи скъпо кафе и разхождащи се, а вечер си разрешават скъпа вечеря в ресторант, в който не се сервира алкохол.

Такива контрасти са част от внезапната обществена смяна в кралството, стартирана от саудитския престолонаследник принц Мохамед бин Салман, споделя " Ройтерс ".

Много саудитци може да приветстват измененията - от разрешението дамите да карат и премахването на детайли от половата сегрегация до основаването на развлекателна промишленост - само че даже поддръжниците им се тормозят, че те може би се случват прекомерно бързо и че основават риск от закостенял отпор.

 Саудитска Арабия трансформира в място за обезглавяване в център за развлечения
© Reuters

" Промяната е бърза и рискова. Ние сме хора, които не са привикнали на смяна ", споделя Абу Мохсен, който кара за " Юбер ". Според предприемач, чието име не се загатва, измененията са като да седиш на задната седалка на ускоряваща се кола, без да виждаш какво се случва начело и с вярата, че водачът знае къде отива.

Сега празненствата на бившето място за изтезания са част от напъните на страната да задържи в страната пари, които другояче изтичат на открито, в непознати развлекателни промишлености. В Рияд от октомври насам посетителите са общо 8 млн., привлечени от краткотрайни атракции като сафари, увеселителен парк и спектакъл навън. Туристи идват в страната и на отмора с помощта на новите визи.

Според критици държавното управление има още една цел - да отклони вниманието на саудитците от по-бавния от предстоящото стопански напредък, а на Запада - от неспазването на човешките права. Екзекуциите в действителност не престават, просто са на други места - единствено тази година от живота си са били лишени 134 души по данни на Организация на обединените нации.

 Сред чужденците площадът е прочут като Chop Chop Square
© Reuters

Сред чужденците площадът е прочут като Chop Chop Square

Отпор

След 30 години религиозно поощряване на омразата към всичко отвън закостенелите рамки промените не се одобряват добре от по-консервативните саудитци. Миналия месец мъж намушка с нож трима реализатори по време на шоу и въпреки това да ядоса някои поданици, един от събеседниците на " Ройтерс " е декларирал, че негови другари са се радвали на офанзивата. В джамиите някои проповедници намерено приказват против обществената либерализация.

" За страдание можеше да се предскаже. Винаги съм очаквал отпор ", споделя почитан западен посланик за случая. " Изглежда, първото деяние е осъществено и може да въодушеви други. "

Някои решения на властта обаче наподобяват замислени по този начин, като че ли би трябвало да се каже на консервативните ѝ съперници, че времето им е свършило. Така да вземем за пример главната постройка на площад " Ас Сафа " е благосъстоятелност на религиозната полиция, обезвредена от Мохамед бин Салман през 2016 година, само че преди този момент извънредно авторитетна в страната. Днес пред нея има фонтани, музика и осветлен надпис " Пулсът на Рияд ", който засенчва емблемата на религиозната полиция.

 Саудитска Арабия трансформира в място за обезглавяване в център за развлечения
© Reuters

" Преди тук имаше санкции. Сега се прекатурна 100% ", споделя 21-годишният Файсал ал Холайф, дошъл за зрелище на площада. " Виждаме наслада, виждаме вяра, виждаме, че всичко се е трансформирало. "

В град Дирия саудитците танцуват на концерти край джамията на Мохамед Абдулуахаб, създателя на уахабизма (силно консервативно направление на салафизма). Ресторанти сервират безалкохолни коктейли, до момента в който се ширят спекулации, че може да се появят и алкохолни.

 Концерт на австралийска група на площад
Концерт на австралийска група на площад " Ас Сафа "

Подобна независимост може да има граници. Срещу жена, покрила лицето си с никаб, бе подаден сигнал поради запис в интернет, на който се вижда по какъв начин танцува. От друга страна американският рапър Ръс размаха (без реакция) сутиен, хвърлен от почитателка на сцената, по време на неотдавнашен концерт, а в кафене двойка бе видяна, до момента в който пробва скришом целомъдрена целувка, отбелязва " Ройтерс ".

Жител на северния град Хайл сподели предишния уикенд при визитата си в Рияд, че такива неща са доста нови за Саудитска Арабия: " Някои ги харесват, други - не. "

 Традиционен саудитски танц
Традиционен саудитски танц
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР