Десетилетия космически изследвания вече са направили пласт от космически боклуци

...
Десетилетия космически изследвания вече са направили пласт от космически боклуци
Коментари Харесай

Машината, която ще събира боклук в космоса

Десетилетия галактически проучвания към този момент са създали слой от галактически отпадъци към Земята. И този слой е доста повече от леко стеснение – функционални спътници, галактически совалки, които транспортират астронавти напред-назад и Международната галактическа станция (МКС) – всички те би трябвало да се преценяват и заобикалят боклуците. По-рано тази година в 17-метровото рамо на МКС зейва дупка, за която се счита, че е породена от обект, прекомерно дребен за следене. Инцидентът се случва единствено 8 месеца откакто МКС заобикаля друга, по-голяма отломка. Пелената от отпадък в този момент включва 27 000 каталогизирани обекта – от части багра до елементи от ракети – и всички те заплашват да повредят галактически апарати, които костват милиони.

За да се оправи с този проблем, Astroscale Inc., частна компания със седалище в Япония, създава няколко галактически кораба, които имат способността на почистят космоса. Компанията е на път да достави първия в света галактически камион за отпадък през 2024 година и преди седмица разгласи, че прототипът приключи първата си проява в космоса. Въпреки че специалистите споделят, че едно интензивно средство за премахване на парчета не е задоволително за решение на казуса, това е значима първа стъпка към отбрана на скъпо съоръжение горе, в това число спътници, които оказват помощ при всичко – от прогнозите за времето до GPS навигацията. „ Тези услуги са застрашени “, удостоверява Люис.

Водещата задача се споделя ELSA, кратко от end-of-life services by Astroscale (по смисъл: услуга от Astroscale по прибиране на апарати и парчета след края на живота им). ELSA ще изтегли спътници, които към този момент не работят от огромната им надморска височина, до естественият крематориум на планетата: богатата на О2 атмосфера. И галактическият чистач, и спътникът ще изгорят там, преди да ударят повърхността на Земята. През март тази година Astroscale започва своя първообраз ELSA-d (d значи проява – demonstration), с цел да тества своята технология. Той съдържа два спътника: преследвач и цел, която да работи като парче отломка. Всеки спътник е оборудван с магнитна плоча, тъй че преследвачът да може да захване задачата си.

Скоро сателитната двойка сполучливо извърши първата от четирите демонстрации за хващане и освобождение на парчета. В този първи тест преследвачът удостовери успеваемостта на своята магнитна система за хващане, като изхвърли задачата си, след което я хвана на близко разстояние. През цялото време наземното ръководство калибрира датчиците на ELSA-d и ревизира оперативните процедури. През идващите месеци ELSA-d ще се подложи на провокации с възходяща трудност – от гонене на цел, която се отдалечава, до преследването на свободно падаща цел и смяна на траекторията й. Четвъртият и финален тест на ELSA-d ще съставлява задача, в която преследвачът инспектира задачата отблизо разстояние и разрешава на своите човешки оператори да вземат решение дали да бъде почистена. В огнения край и задачата, и ловецът ще се спуснат към долната орбита на Земята, където ще изгорят в атмосферата.

„ След като тези технологии бъдат демонстрирани и международната общественост види, че ELSA е в действителност огромна стъпка към дейното премахване на боклуци, те ще я одобряват като действителност “, споделя Майк Линдзи, Главният софтуерен шеф на Astroscale. „ И се надяваме, че ще включат тази опция в личните си проекти “, до момента в който приготвят идващото потомство спътници, прибавя той.

 STS-118 debris entry

Дупка в радиатора на совалката Индевър

Подобно на всяка друга задача, начинанието на Astroscale носи евентуален риск от неуспех, само че „ при естествени условия нямам причина да имам вяра, че тяхната проява няма да бъде сполучлива “, споделя Мориба Джа, астродинамик и галактически природозащитник в университета. от Тексас, Остин, който не взе участие в плана ELSA. Въпреки че едно такова средство няма да промени доста в един остарял десетилетия проблем, той счита, че ELSA-d е дребна, само че значима първа стъпка. „ Трябва да стартираме да вършим нещо “, споделя той. „ Ще са нужни обаче доста потребни старания, с цел да има някаква основна разлика. “

Докато от Astroscale са оптимисти, че една поредност от сполучливи демонстрации ще притегли нови клиенти, програмата за разчистване към момента зависи от доброжелателността на галактическите компании да почистят след себе си – нито един интернационален индивид или закон не постанова това.

Докато Междуведомственият координационен комитет за галактически боклуци е изготвил набор от интернационалните насоки за ръководство на галактическите боклуци и минимизиране на замърсяването в бъдещи задачи, няма въведен механизъм, който да подсигурява използването им.

Освен това ELSA е основан единствено за разчистване на обекти с тегло по-малко от един метричен звук, върху които има магнити. Но най-увреждащите обекти в космоса са огромните ракетни ускорители, изхвърлени от края на 20 до началото на 21 век. Тези обекти тежки и несиметрични, поради което техните скорости, траектории и позиции са предизвикателство за анализиране, което пък усложнява всеки на практика проект за тяхното заличаване. Те също са свръхголеми, с тегло съвсем 10 метрични тона всеки и освен са прекомерно огромни, с цел да бъдат събрани сега, само че може и да не изгорят изцяло в атмосферата, в случай че се хвърлят към Земята.

 PAM-D module crash in Saudi Arabian desert

И въпреки всичко галактическите услуги на Astroscale са от решаващо значение за отстраняването на гигантския проблем, защото се концентрират върху по-малките, по-нови спътници, които занапред ще бъдат изстрелвани. Компании като SpaceX и Amazon възнамеряват да изнесат хиляди спътници през идващите няколко години, а ELSA може по-късно да събере тези спътници, когато те неизбежно прекратят работа. Ако демонстрациите на технологията са сполучливи, Astroscale се надява, че частните компании ще поемат самодейността да конфигурират магнитни плочи на своите машини и да сключат контракт за услугите им. Една компания към този момент е на борда: основаната във Англия OneWeb. Тя е оборудвала най-новите си спътници със съвместими с ELSA докинг плочи. Освен това OneWeb отпуска на Astroscale 3,3 милиона $ финансиране по-рано тази година, с цел да приготви технологията си.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР