Десети юбилеен Start Up Weekend Varna 2018 започва на 25

...
Десети юбилеен Start Up Weekend Varna 2018 започва на 25
Коментари Харесай

Юбилеен маратон събира над 100 начинаещи предприемачи

Десети юбилеен Start Up Weekend Varna 2018 стартира на 25 май в Техническия университет във Варна с финансовата поддръжка на общината. Записалите се за присъединяване над 100 млади програмисти, дизайнери, маркетинг експерти, икономисти или просто начинаещи запалянковци ще имат опция за 54 часа да образуват екип, да претворят концепциите си в бизнес планове и да получат противоположна връзка от дългогодишни експерти.

За разлика от предходни издания, в този момент няма избрана тематика и концепциите могат да са от всевъзможни сфери – обучение, промишленост, опазване на здравето, мобилни връзки и други, изясни пред “Труд” един от уредниците – Михаил Милков.

На 21 година той няма тапия за висше обучение, само че към този момент е сполучлив бизнесмен със стабилен опит в програмирането и развиването на започващи компании в интернационален мащаб.

Организира стартъп уикендите във Варна от самото им основаване преди 5 година Сега му партнират доайенът Галин Желязков от “Beehive” и четирима студенти от ТУ. “Доволни сме, че тази година 35% от участниците са хора на 30-32 година Това потвърждава, че новото мислене и новите технологии към този момент не са патент единствено на младежите”, добави Милков.

Според него дългите часове на бодърствуване по време на маратона не са непреодолима преграда. “Тръпката си коства, тъй като стартът на един бизнес изисква цялостна централизация за дълго, а не работа по график”, твърди младият бизнесмен. И дава образци с родени през уикендите във Варна хрумвания, които са спечелили доверието на вложители и са се трансформирали в подготвени артикули, които се продават. Такава е неговата онлайн платформа за телемедицина, която събира виртуално доктори и пациенти, пести време за опазване на час и дава опция за видеоконсултации. Сред съумелите планове са приложение за смарт телефон за нареждане на електронната поща, което изпратило връстник на Милков в Силициевата котловина, еднакъв артикул, само че за менажиране на отоплителни уреди през телефон и устройство, което свързва смарт телефона с тв приемник и го прави “умен”.

Авторът му Юлиан Сапунджиев ще е измежду менторите на юбилейния уикенд. Преценката за най-добре осъществена бизнес концепция ще е на Пламен Петров от Фонда на фондовете, Пресиян Каракостов от Pub Galaxy и Юлиян Бориславов от хостинг компанията ICN, а крайната дума ще имат наши и непознати вложители, които също ще наблюдават маратона във Варна. Финалните презентации от него ще бъдат качени на страницата на фондацията Startup Weekend, записана в Сиатъл, което също е късмет най-хубавите да получат финансиране за концепциите си.

Михаил Милков: В България има администрация, само че и доста самун

 %d0%bc%d0%b8%d1%85%d0%b0%d0%b8%d0%bb-%d0%bc%d0%b8%d0%bb%d0%ba%d0%be%d0%b2 “В България има доста самун и разновидности за развиване. Тук могат да се намерят пари за перспективни хрумвания, стига човек да е твърдоглав и да не се отхвърля при първия неуспех, а да го приема като урок по пътя нагоре”, твърди младият бизнесмен Михаил Милков. Биографията на един от уредниците на Start Up Weekend Varna опровергава мрачните прогнози, че пътят на умните, жадни за познания и можещи младежи е единствено през “Терминал 2”.

“Това е вид за хората, които вървят по утъпкания коловоз и не обичат предизвикателствата”, безапелационен е Милков. С програмиране той се занимава от пети клас, а 2 година по-късно почнал и да печели. След като се дипломирал в добричката Природо-математическа гимназия разкрил магията на започващите компании. Сега работи най-вече с клиенти от Съединени американски щати, тъй като там финансиране за начинаещи хрумвания се намира най-лесно. Една от тях, която дебютира скоро в 5 индийски града, е за потреблението на изкуствен интелект в опазването на здравето.

“Детайлите са комерсиална загадка, само че в общи линии задачата е 30 минути преди човек да получи инфаркт институциите да са наясно с това, даже самият пациент още да не е усетил очевадните симптоми”, разкрива Милков. За него е елементарно от родината си да работи на всички места по света и с всекиго. “Важно е единствено да улучиш точния миг и точните хора за показване на нова идея”, обобщава младежът.

Като най-голямото затруднение пред начинаещия бизнесмен у нас той сочи бюрокрацията. “Бумащината в институциите е голяма, гълта време, а то е пари. Хубаво е, че нещата започнаха да се трансформират и хартията отстъпва, само че прекомерно бавно”, разяснява Михаил. За себе си той е решил казуса, като е записал компанията си в Естония. Там държавното управление е цифрово, каквото е и поданството, посредством което от отдалеченост Милков употребява всички административни услуги. Надява се някой ден това да се случи и в България, с цел да трансферира компанията си в родината.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР