Десети пореден протест на жълтите жилетки. В него участие днес

...
Десети пореден протест на жълтите жилетки. В него участие днес
Коментари Харесай

Водни струи, сълзотворен газ и инциденти на десетия протест на жълтите жилетки

Десети следващ митинг на " жълтите жилетки ". В него присъединяване през днешния ден са взели 27 000 души. Движението не се успокоява след почналия тази седмица необятен народен спор, с който президентът Макрон се надява да позволи рецесията. " Измама ", прахуляк в очите ", гласят оценките на протестиращите. Въпреки че мобилизацията спада, през днешния ден в Тулуза тя е достигнала връх от 10 000 стачкуващи. Съобщава се за напрежение в Бордо, един от бастионите на придвижването. 30 души са задържани досега в Париж. Още от кореспондента на БНР Юлия Талева.

Водни струи и сълзотворен газ разпръснаха стачкуващите в Париж към края на протестното шествие на " жълтите жилетки ", което следобяд обиколи центъра на града. Инциденти е имало и в провинцията: в Рен са ранени двама служители на реда, в Марсилия полицията е отблъснала протестиращи, пробвали да влязат в дома на вътрешния министър Кристоф Кастанер. " Свобода, тъждество, флашбол " гласеше един от най-разпространените лозунги през днешния ден след случаите на засегнати от полицията стачкуващи.

Около 80000 чиновници на реда пазиха страната от вълнения и принуждение, което придобива небивали размери. Наред с " жълтите жилетки " стачкуваха и публицисти от " Репортери без граници " против зачестилите набези над техни сътрудници по време на митингите.

Днешният митинг беше тест както за " жълтите жилетки ", по този начин и за френското държавно управление и президента Макрон, който през седмицата откри необятен народен спор, с цел да успокои настаналото от два месеца обществено напрежение.

Твърдото ядро на " жълтите жилетки " обаче наподобява непоколебимо и явно скептично към дебата. Протестиращите не престават да отстояват концепцията си за референдум за цивилен начинания, заровена съгласно тях от ръководещите, а тематиките за държавните разноски и за транспарантна данъчна система надвиват в настояванията.

Критични реакции събра вчерашното изказване на Макрон пред френски кметове, съгласно което повода за несправедливостта не са налозите, а неравният обществен старт.
Еманюел Макрон президент на Франция: Истинското неравноправие в страната ни е това, че две френски деца с едни и същи гений и мотивация няма да имат идентични благоприятни условия за триумф при разнообразни фамилии и на друго място.
След три месеца диспути президентът би трябвало да оповести персонално резултатите. Скептицизмът обаче наподобява владее трайно французите: съгласно прочване на " Опиниън Уей " 56% продъжават да поддържат " жълтите жилетки ", а 70% не имат вяра, че дебатът ще отговори на упованията им.
 ​Полицията арестува 12 участници в митинга на ​Полицията арестува 12 участници в митинга на "жълтите жилетки " в Париж
Най-малко 12 души бяха задържани през днешния ден във френската столица при десетата вълна на митинги на придвижването "жълти жилетки ", заяви телевизионният канал...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР