Десетгодишният план на ЕС за подобряване на живота на ромите

...
Десетгодишният план на ЕС за подобряване на живота на ромите
Коментари Харесай

Новият план на ЕС няма да реши проблемите на ромите

Десетгодишният проект на Европейски Съюз за възстановяване на живота на ромите няма да реши проблемите, пред които е изправена общественост, споделя водещ деятел пред „ “.
" Тази нова рамка няма да реши тежкото състояние на ромите, защото няма политическа воля за пробутване на промените, които би трябвало да бъдат извършени ", споделя Желко Йованович, шеф на Офиса за ромски начинания на „ Отворено общество “.
 Цветелин Кънчев: Шефовете на Вътрешна македонска революционна организация и група богати роми доста добре се схващат Цветелин Кънчев: Шефовете на Вътрешна македонска революционна организация и група богати роми доста добре се схващат
Вътрешна македонска революционна организация упорства за незабавно приемане на концепцията против циганизацията. Част от ограниченията в нея са общественополезен труд, надзор над социа...
До шест милиона роми живеят в 27 страни-членки на Европейски Съюз. Според данни на Европейската комисия, 41% са претърпели дискриминация през последните пет години и 85% от ромските деца са изложени на риск от беднотия спрямо 20% от децата като цяло в Европейски Съюз.
Съгласно проекта, разгласен в сряда, страните от ще би трябвало да показват до септември 2021 година и Комисията ще следи напредъка към задачите за 2030 година, които се концентрират върху понижаване на дискриминирането и възстановяване на достъпа до претовареност за ромите, понижаване на бедността и възстановяване на качеството на обучение за ромските деца.
Стратегическата рамка на Европейския съюз за ромите слага набор от цели за минималния прогрес, който би трябвало да бъде реализиран до 2030 година, и дава насоки на държавите-членки на Европейски Съюз по какъв начин да създадат това.

Йованович счита, че Комисията не стига задоволително надалеч в проекта си, добавяйки, че рамката от 2011 година е просто „ семе “ за нужната смяна. Той подсигурява, че ползите на ромите би трябвало да бъдат включени в целите на Европейски Съюз за възобновяване, както и в политиките и финансирането.
 Вътрешна македонска революционна организация: Настояваме Концепцията против циганизацията да бъде призната! Вътрешна македонска революционна организация: Настояваме Концепцията против циганизацията да бъде призната!
Настояваме за незабавното приемане на Концепцията, придобила гласност, като Концепция против циганизацията, която водачът на Вътрешна македонска революционна организация –...
е добра стъпка, знак, че Европейската комисия най-малко вижда, че има систематичен проблем, който би трябвало да бъде решен посредством политика и структурна карта “, добави той.
„ Но това не може да реализира, в случай че не стане сериозна част от това, което държавните управления ще създадат, когато влагат в прехода, във възобновяване, когато влагат в цифровизация - всички тези търговски политики ще бъдат сериозни за ромите, които или губят, или печелят работа ".
Представяйки рамковия план, вицепрезидентът на Европейския съюз,, дефинира като „ непростимо “ отношението, което Европа даде на своето ромско население през последното десетилетие.
" Мнозина не престават да се сблъскват с дискриминация и расизъм, неналичието на включване на ромските общности в нашите общества е белег на съвестта на европейците ", добави тя, признавайки, че през последните 10 години Европейски Съюз не е направил задоволително, с цел да ги поддържа.
„ би трябвало да внесе нововъведения и да популяризира посланието за опцията в европейските общества, тъй че стигматизацията и расизмът да са изправени пред истории за достижения, благоприятни условия и вяра, тъй че това, което държавните управления би трябвало да създадат, не е на вятъра “, споделя Йованович.
 Каракачанов: Близо 1 милиарда лева са изразходвани за интеграцията на ромите без резултат Каракачанов: Близо 1 милиарда лева са изразходвани за интеграцията на ромите без резултат
Близо 1 милиарда лева са изразходвани през последните години за интеграцията на ромите без необикновен резултат. Това сподели вицепримиерът и мин...
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР