Десететажна сграда с офиси и апартаменти вдига в парк Лаута“

...
Десететажна сграда с офиси и апартаменти вдига в парк Лаута“
Коментари Харесай

Депутатски брат вдига 10 етажа в Лаута

Десететажна постройка с офиси и жилища подвига в парк „ Лаута “ на новия бул. „ Проф. Цветан Лазаров “ братът на пловдивския народен представител от ГЕРБ Атанас Ташков. Билдинг-кооперацията „ Лаута гардън “, чийто градеж стартира през април, пораства не с дни, а с часове. Офиси, магазини, гаражи и паркоместа до фитнеса на Николай Бухалов и на двеста метра от Локото към този момент се продават на зелено с пусков период октомври 2019 година

Преди багерите да нахлуят в парка, дърветата бяха изсечени, което провокира гневни мнения на пловдивчани. Тогава от Община Пловдив увериха, че нарушаване няма, по проект теренът е очакван за застрояване, парцелът е частен и се разчистват саморасляци, които не съставляват полезност за града.

По тази логичност би трябвало да се изсече целият парк „ Лаута “ с дребни изключения, тъй като е гора.

Пловдивчани недоумяват за какво се унищожава паркът, в случай че към този момент няколко следващи години Община Пловдив води политика за залесяване на гола поляна от другия завършек на „ Лаута “.

В ГЕРБ знаят, че огромният градеж е на Атанас и Радослава Ташкови - фамилни другари на кмета Иван Тотев. От 10 години те са един до друг в една партия, ръководена в Пловдив от кмета. Атанас Ташков е трети мандат депутат, Радослава Ташкова - дясната ръка на градоначалника в локалния парламент и ръководител на групата на общински съветници от ГЕРБ.

Човешко е - откакто кметският брат е сполучлив бизнесмен, за какво и братът на депутата да не се захване с вложения?

Кои са строителите на актуалния Пловдив и по какъв начин стана по този начин, че част от парка, планувана за рехабилитационен център, се застроява с 10-етажна жилищна и офис постройка?

Възложителите на обекта са две компании - „ Трансроудс - 2014 “ЕООД и „ Демилекс “ ЕООД. Информационната табела сочи, че на 14.02.2018 година от Община Пловдив е издадено строително позволение № 54 за УПИ I – 540 819 кв. за публично обслужване и обществени действия по проекта на ЖР „ Тракия “ зона А - 12.

„ Демилекс “ ЕООД е записана с капитал 500 лв. на 17.01.2013 година като еднолична благосъстоятелност на Дяко Дяков с главен предмет на активността -строителство и търговия на всевъзможни типове артикули. След 1 април 2016 година едноличен притежател на сдружението е Петър Милев. Офисът му е на ул. „ Ламартин “ 2, където по думите на негови съседи рядко се появява. На визитката, оставена от репортера на „ Марица “, не реагира.

„ Трансроудс - 2014 “ ЕООД е благосъстоятелност на Станимир Иванов Ташков Това е братът на депутата Атанас Ташков. Според комерсиалния указател адресът на „ Трансроудс - 2014 “ е на „ Асен Христофоров “ 6, ет. 8, ап. 46. В жилищен блок на този адрес живее бащата на Ташкови - Иван Ташков.

Депутатският брат Станимир Ташков работи и живее в Съединени американски щати. „ Заработва задоволително средства, с цел да влага в градежа на „ Лаута “, ние нямаме нищо общо с този парцел “, сбита е Радослава Ташкова. На репортерския въпрос по какъв начин ръководи строителството, дава отговор малко, че има представител.

Фирмата е записана на 30 април 2014 година По същото време в Община Пловдив е утвърдена и документите за високото застрояване на парка.

Как стана това?

Според остарелия Подробен устройствен план парцелът е бил предназначен за създаване на център за рехабилитация, за релакс в паркова среда. По този проект преди няколко години е издигнат и фитнесът на Николай Бухалов. Той е едноетажен и е с лице на квартална улица, от която стартират блоковете на „ Тракия “. Лицето на десететажната „ Лаута гардън “ излиза на на бул. „ Проф. Цветан Лазаров “.

През 2014 година 3192 кв. м в парка са продадени с решение на Общинския съвет. Началната цена е 226 500 лв.. Според инцидентното съвпадане на събитията тогава е основана и компания „ Трансроудс - 2014 “ на Станимир Ташков. Радослава Ташкова сбито споделя, че нямат нищо общо със градежа. „ Той е на брата на Атанас Ташков, който има и различен бизнес в България. Не е проблем да ръководи обекта, тъй като обектът се строи друга компания, а той ще получи обезщетение “, изяснява зам.-шефката на Общинския съвет “. Допълва, че теренът не е платен от Общината, само че не прецизира от кого.

Теренът на „ Лаута “ е продаден на пловдивска компания, след което тя го продава на депутатския брат. Съвсем инцидентно компанията извършва общински поръчки за улични поправки.

През същата 2014 година Общината стартира построяването на бул. „ Проф. Цветан Лазаров “ през парк „ Лаута “, който свързва „ Тракия “ и бул. „ Санкт Петербург “. Прокарват се всички подземни връзки, в това число към продадения парцел.

През септември 2015 година със заповед на кмета остарелият Подробен устройствен план е изменен и вместо центъра за рехабилитация е планувано ново застрояване на постройка с височина до 24 метра за публично обслужване и обществени действия. Подробен устройствен план е утвърден от Общинския съвет, който взима и решението за продажбата на парцела в парка. Главният проектант на Община Пловдив Юлиана Петрова изяснява, че с смяната на Подробен устройствен план се позволява в бъдещата постройка да има и жилищна част в една от трите секции.

Всичко е изцяло законно, дебело акцентира основният проектант.

Бизнесът на „ Трансроудс – 2014 “

Фирмата е записана на 30 април 2014 година с капитал 1000 лв.. Според годишния финансов доклад, оповестен в комерсиалния указател и удостоверен през февруари 2015 година, през миналата 2014 година са добити земи на стойност 252 000 лв. /толкова коства земята на Лаута/. А дружно с други разноски са направени вложения общо за 274 000 лева

Пак от регистъра е видно, че към януари 2018 година във компанията има 1 обществено обезпечено лице и със здравна осигуровка. През 2014 година във компанията на депутатския брат, който има бизнес, е работил 1 чиновник, през 2015 година - 1,5 чиновници, през 2016 година - 1 чиновник.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР