Десета поредна година България участва в Европейската имунизационна седмица /23-29

...
Десета поредна година България участва в Европейската имунизационна седмица /23-29
Коментари Харесай

Десета година България участва в Европейската имунизационна седмица

Десета поредна година България взе участие в Европейската имунизационна седмица /23-29 април/, оповестиха от пресслужбата на Министерството на зцдравеопазването /МЗ/.

В последната седмица на април Световната здравна организация, здравните управляващи и здравното съсловие провеждат разнообразни мероприятия за разпространение на изгодите от имунизациите. Основната цел на самодейността е повишението на имунизационния обсег в страните посредством разширение на информираността измежду родители, здравни служащи и медии за значимостта на имунизациите.

Тази година във фокуса на Европейска имунизационна седмица е имунизацията като персонално право и споделена отговорност за понижаване на неимунизираните лица и премахването на имунизационните "джобове ".

Успехът на самодейността значи и прогрес по постигането на Глобалните цели за стабилно развиване 2030 на Организация на обединените нации, в това число и постигането на положително здраве.

От Министерство на здравеопазването напомнят, че имунизациите обезпечават персонална отбрана против рискови заболявания. Всеки може да бъде защитен от ваксинопредотвратимо заболяване и с ваксинирането си да способства за предпазването на близките.

Слоганът на самодейността тази година е „ Ваксините работят, с цел да защитят вас и хората към вас от съществени болести “. Целта на Европейската имунизационна седмица - 2018 е да се поддържа устрема към Европейски район, свободен от ваксинопредотвратими болести, посредством повишение осведомеността за смисъла на имунизирането като самостоятелно право и споделена отговорност.

Европейската имунизационна седмица дава опция да се подчертае, че имунизациите обезпечават отбрана на човеци и общности, както и да се подкрепи постигането на международните цели за стабилно развиване. Основната теза тази година е, че всяко лице заслужава да бъде предпазено от болести, предотвратими от ваксини, и играе жизненоважна роля в отбраната на другите, като избере да се имунизира. За разпространение на посланията са основани и два хаштага #Vaccineswork и #immunizeEurope.

Всяка година в света се записват повече от 10 милиона смъртни случая при деца под 5-годишна възраст. Голяма част от тях са в резултат на болести, за които съществуват настоящи ваксини. Имунизациите против дифтерия, морбили, тетанус и коклюш избавят човешки животи и значително здравето на децата зависи от ангажираността на родителите. Важно е да се знае, че неналичието на тежки заразни болести се дължи точно на засилено прилаганата имунопрофилактика.

Следването на Националния имунизационен календар е от главно значение за поддържане на положително имунизационно покритие при ваксино-предотвратимите болести. Провежданата у нас ваксинопрофилактика е в основата на сполучливото реализиране на контрола на ваксино- предотвратимите заразни заболявания. Съвременният имунизационeн календар в България включва наложителни имунизации в детската възраст против 11 заразни заболявания (туберкулоза, хепатит Б, дифтерия, тетанус, коклюш, полиомиелит, хемофилус инфлуенце вид Б инфекции и пневмококови инфекции, морбили, рубеола и паротит). Ключов миг в контрола на едно заразно заболяване чрез имунизация е достигането и поддържането на висок имунизационен обсег (>95%). Спадането на имунизационния обсег под избрани сериозни стойности е причина за епидемиологично разпространяване на съответната инфекциозна болест.

За здравноосигурени лица, които не са упражнили правото си на избор на персонален доктор, наложителните имунизации могат да бъдат осъществени гратис в имунизационния кабинет на всяка Регионална здравна ревизия на територията на регионалните градове.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР