Десет знакови места в Пловдив ще променят своя облик догодина,

...
Десет знакови места в Пловдив ще променят своя облик догодина,
Коментари Харесай

Преобразяват с бутафория знаковите места на Пловдив

Десет знакови места в Пловдив ще трансформират своя образ следващата година, когато градът ще е Европейска столица на културата. За задачата общинската фондация " Пловдив 2019 " кани актьори, художници и дизайнери да аплайват с хрумвания за арт под намерено небе. Най-добрите планове ще бъдат осъществени на площад „ Централен “, каскада зад Джумая джамия, началото на пешеходния мост, входът на Дом на културата „ Борис Христов “, кръговите кръстовища до Централна гара и Източната врата, тютюневите хранилища на ул. " Иван Вазов ", входно-изходните артерии на Пловдив, зелената повърхност над Тунела и Братската могила.

Идеята е хора на изкуството и културни организации от цяла България да се включат в популяризирането на Пловдив като Европейска столица на културата. Конкурсът е за краткотрайни намеси в градска среда. В него са възможни оферти за съоръжения, статуи, функционален и украсителен дизайн, разнородни обекти и изяви.

Общият бюджет на отворената покана е 250 000 лева Максималната сума, която може да получи един план, е до 35 000 лева Той би трябвало да е съгласуван с задачите на Пловдив - Европейска столица на културата 2019, спецификата и историята на определената локация.

Конкурсът ще се състои в две етапи - селекция на идейни оферти и договаряне с определените реализатори. До финала на първата фаза на 30 ноември 2018 година кандидатстващите би трябвало да предложат цялостно изложение, бюджет и образни материали на концепциите си. Една и съща организация или лице могат да вземат участие с не повече от един план.

Проектите ще бъдат оценени през декември от експертно жури, което включва и представители на Съюза на архитектите и Камарата на архитектите в България. Одобрените планове ще се осъществят от януари до декември 2019-а в определените местоположения.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР