Десет училища за родители с ромски семейства ще проведат от

...
Десет училища за родители с ромски семейства ще проведат от
Коментари Харесай

Десет училища за родители ще се проведат в Хасково

Десет учебни заведения за родители с ромски фамилии ще проведат от хасковското съдружие „ Шанс и протекция “.

Целта е положително родителство и асимилиране на умения за поддръжка на образованието на децата. Предвидени са и 10 фамилни групови конференции за замесване на ромските дами в процеса на решение на просветителни проблеми на децата и възстановяване на връзката им с представителите на учебното заведение. Ще се работи и с 50 представители на ромската общественост – консултиране, срещи, полемики за повишение на тяхното схващане за ролята на образованието за развиването на детето. Проявите са по план за овластяване на ромски дами за поддръжка на образованието на децата.

Сдружението има много позитивни резултати в работата си с малцинствените групи през годините. Груповата работа с роднините и околните на най-буйното дете в класа, в едно от най-вече ромските учебни заведения, е довела до позитивна смяна в малчугана. Някогашният хулиган на класа в този момент събирал средства за закупуване на тетрадки и химикали на по-бедните си съученици. Той даже им раздавал при започване на образователния ден тетрадките, а в края му ги събирал и слагал в особено шкафче, с цел да не ги изгубят по пътя или в къщи съучениците му.

Образованието е основно за ромската интеграция, регистрираха от хасковското съдружие. По последни данни България е с максимален дял ромско население в Европейския съюз. В Европейски Съюз процентът е 1.18, а в България – 9.94%. 10.7% от ромските момчета и 20.1% от девойките не са записани в учебно заведение. 90% от ромите в България имат по-ниско от приблизително обучение. Според проучване на малцинствата в Европейски Съюз ромските деца изостават от своите връстници по всички просветителни индикатори.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР