Десет седмици след парламентарните избори в Нидерландия, на които крайнодесният

...
Десет седмици след парламентарните избори в Нидерландия, на които крайнодесният
Коментари Харесай

Коалиционните преговори на Вилдерс в Нидерландия вървят към провал

Десет седмици след парламентарните избори в Нидерландия, на които крайнодесният водач Герт Вилдерс завоюва безапелационна победа, договарянията му с три други партии за сформиране на евентуално държавно управление са пред неуспех, оповестиха локални медии нощес, представени от ДПА.

Дясноцентристката партия " Нов публичен контракт " реши, че повече няма да взе участие в разискванията в Хага за сформиране на коалиция, оповестиха няколко нидерландски медии, в това число новинарската организация Ен О Ес (NOS).

В известията обаче се споделя, че " Нов публичен контракт " не изключва опцията въпреки всичко да поддържа ръководено от Вилдерс дясно държавно управление на малцинството, без да взе участие в него.

Коалиционните договаряния в Нидерландия постоянно са сложни и могат да продължат повече от година, показва ДПА. През 2017 година и 2021 година те продължиха повече от 200 дни. Към момента не е ясно по какъв начин ще продължат договарянията след решението на партия " Нов публичен контракт ".

Въпреки предизборните изследвания, които му предвидиха по-слаб резултат, Вилдерс съумя да завоюва над 23% от гласовете и 37 места в 150-членната долна камара на Народното събрание. Неговата мощно антиислямска и антиевропейска Партия на свободата се нуждае от най-малко двама съдружни сътрудници, с цел да получи работещо болшинство. Вилдерс се стремеше да се споразумее с Народната партия за независимост и народна власт на премиера в оставка Марк Рюте, с " Нов публичен контракт " и с популисткото Фермерско-гражданско придвижване.

Преди това Народната партия за независимост и народна власт също бе отхвърлила увертюрите на Вилдерс да се причисли към коалиция с него. Въпреки това и партията на Рюте уточни, че е подготвена да толерира държавно управление на малцинството, ръководено от Партията на свободата.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР