Десет сантиметра беше висок с данни за Националната детска болница,

...
Десет сантиметра беше висок с данни за Националната детска болница,
Коментари Харесай

НМД отново настоява да се създаде Обществен съвет за изграждането на Детска болница

„ Десет сантиметра беше висок с данни за Националната детска болница, които Националната мрежа на децата (НМД) изготви по искане на Министерството на здравеопазването (МЗ), с цел да се възвърне историята на подхванатите дейности по построяването на заведението “. Това споделят от НМД по отношение на оповестеното неотдавна от страна на Министерство на здравеопазването сключване на контракт сред Здравната капиталова компания за детска болница и Европейската капиталова банка.

Припомняме, договорът за техническа помощ, като бе оповестено, че Европейска инвестиционна банка ще помогне с създаден и показан безплатно разбор на педиатричните грижи в България.

„ НМД счита решението да бъде направен сходен разбор за голяма победа и крачка напред към построяването на същинска Национална детска болница “, декларират по този мотив от организацията.

В писмо, изпратено до Национална мрежа за децата, Министерството на здравеопазването удостоверява, че този разбор взима поради и те ще бъдат част от структурата на разбора. В същото писмо Министерство на здравеопазването удостоверява, че работи и по друго предложение на НМД – за основаване на план-график за образуване на дейностите по създаване на болничното заведение, осведомят още от Националната мрежа за децата.

Следващата стъпка, за която НМД продължава да упорства, е основаването на Обществен съвет, който да подсигурява бистрота и обществена отчетност, както и да следи за осъществяването на построяването без значение от политическата динамичност в страната. Мрежата води тази борба повече от пет години дружно с Националната гражданска самодейност “За същинска детска болница ”, Българската педиатрична асоциация, неправителствени организации, лекари и деятели, напомнят от там.

До момента НМД е дарила десетки часове безплатен труд на Министерството на здравеопазването, в това число за основаването на Насоки за разработване на повсеместен разбор на детското опазване на здравето, направен с доброволния труд на лекари, представители на академични факултети по публично здраве, адвокати, архитекти, експерти по инфраструктура и други, цялостен пакет документи, проследяващ процесите по основаване на Национална детска болница от 2019 досега, и не на последно място, в детайли предложение и устав за активността на Обществения съвет към Националната детска болница. Мрежата има експертен и цивилен запас, с който е подготвена да способства за идното правене на разбор на потребностите от педиатрични грижи в България, който да залегне в определянето на структурата, обсега и функционалността на Национална детска болница, заявяват от организацията.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР