Десет полицаи бяха ранени при снощните безредици по улиците на

...
Десет полицаи бяха ранени при снощните безредици по улиците на
Коментари Харесай

Сръбски министри за протестите: Искат да направят преврат

Десет служители на реда бяха ранени при снощните вълнения по улиците на Белград, породени от недоволството от новите ограничаващи ограничения на сръбското държавно управление заради разпространяването на ковид. Това заяви министърът на вътрешните работи на Сърбия Небойша Стефанович, съобщи БГНЕС.
Групи протестиращи, недоволни от актуалната епидемиологична обстановка в страната и дейностите на управляващите, окупираха многочислени дребни улици на Белград, близо до постройката на Народното събрание, където главните митинги се организираха по-рано.
Според министъра, митингът не е обвързван с ограниченията против ковид, а с " опит за завладяване на властта без избори и поддръжката на народа ".
" По време на безредиците пострадаха 10 служители на реда, а на единия от тях бяха счупени и двата крайници. Той получи травми при изтласкване и побутване надолу по стълбите ", съобщи Стефанович на нощен брифинг. Той изрази отвращение от вълната на принуждение против полицията и задоволство от нейното самообладание.
Министърът съобщи, че уредниците на сходно принуждение няма да станат по-силни от страната и акцентира, че органите на реда са открили цялостен надзор над града.
Насилствените митинги в Белград имат една цел и това е прелом и страната би трябвало да реагира по подобаващ метод, сподели и сръбският министър на защитата Александър Вулин в телефонно позвъняване до телевизия " Пинк " нощес, заявявайки, че със силата на закона би трябвало да се предотврати насилието. Той означи, че това, което се случи нощес в Белград, Нови Сад и други градове в Сърбия, както и случилото се през вчерашния ден, е опит да се провокира революция.
" Онези, които се пробват да унищожат всичко, което предходните генерации са построили, би трябвало да знаят, че ще срещнат явен отговор от страната ", сподели министърът на защитата.
Вулин счита, че " тези манифестации са добре готови и проведени и нямат друга цел с изключение на принуждение и опит за прелом ". " Тук не става въпрос за изключителното състояние или ограниченията на спешния щаб, а просто за опит да се пристигна на власт с принуждение ", добави той.
По-рано ръководителят на Сръбската национална партия Вук Йеремич от своя страна упрекна държавното управление, че изпраща на митингите хулигани за да провокират вълнения и конфликти. " Те изпращат хулигани да основават безпорядък и да провокират конфликти сред хората. Той желае да ни накара да се ненавиждаме един различен ", сподели Йеремич, визирайки сръбския президент Александър Вучич.
Недоволни от епидемиологичната обстановка и работата на настоящето държавно управление, стачкуваха и нощес в Белград, Нови Сад и други градове, а някои от стачкуващите още веднъж участваха в вълнения, както и преди два дни. Сблъсъци избухнаха, когато протестиращите се пробваха да пробият огражденията на входа на постройката на Народното събрание. Екип на Радио и Телевизия Сърбия (РТС) беше атакуван, до момента в който докладваше за митингите в Нови Сад. Камерата на екипа на РТС бе разрушена, а оператор бе ранен.
Първото искане на стачкуващите е незабавното назначение на нов " деполитизиран спешен щаб ", а второто се отнася до чиновници на Министерство на вътрешните работи и други, които са " употребявали брутална мощ против жители, изразили недоволството си ". Иска се също по този начин незабавно освобождение на задържаните и информация за положението на потърпевшите, както и обективно докладване на РТС за настояванията и митингите на недоволните.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР