Десет от 14-те членове на съдийската колегия на Висшия съдебен

...
Десет от 14-те членове на съдийската колегия на Висшия съдебен
Коментари Харесай

Членове на съдийската колегия обвиниха Лозан Панов в опит да повлияе на съдии

Десет от 14-те членове на съдийската гилдия на Висшия правосъден съвет дефинираха обръщението на ръководителя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов като неприемливо нарушаване на независимостта на българския съд и опит да бъде подложен " на колене " съответен правосъден състав. Те го приканват " да поеме своята отговорност от грубото потъпкване на българските закони, професионален дълг и чест ".

Реакцията е против обръщението на Панов, оповестено на уеб страницата на Върховен касационен съд в понеделник, в което той предизвестява, че " законността и правото стават жертва на конюнктурния произвол и политическата целенасоченост " във връзка случая с австралийския жител Джок Полфрийман. Панов се обръща към съдиите, на които им следва да прегледат настояването на основния прокурор Сотир Цацаров за обновяване на делото за условното предварително освобождение на Полфрийман и възлагането му на различен правосъден състав, който да го върне в пандиза.

Вчера обръщението беше обсъждано в съдийската гилдия отвън дневния ред.

Според част от членовете на правосъдния съвет обръщението на ръководителя на Върховен касационен съд към поименно посочени съдии от състава на съда, на които е предоставено разглеждането на делото, е невиждана и откровена интервенция в тяхната работа. " Особено фрапиращо е неприкритото му изказване за бърз и мечтан излаз от делото, което съставлява неприемлив опит за въздействие ", пишат членовете на съдийската гилдия. Според тях висящи каузи не би трябвало да се разясняват, а с опита си за въздействие Панов е изказал демонстративно съмнение към сътрудниците си.

" Да се вършат внушения за " безвластие и произвол ", когато въпросът е провесен пред съда и се чака изговаряне по него, е тотална загуба на професионалното " достолепие на тогата " тъкмо в тези моменти, в които ръководителят на Върховен касационен съд би следвало да е облечен с нея и да " отстоява законността " без боязън ", пишат Боян Магдалинчев, Боян Новански, Боряна Димитрова, Даниела Марчева, Красимир Шекерджиев, Драгомир Кояджиков, Севдалин Мавров, Стефан Гроздев, Вероника Имова и Георги Чолаков.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР