Десет общински болници са в изключително тежко финансово състояние и

...
Десет общински болници са в изключително тежко финансово състояние и
Коментари Харесай

Проф. Михайлов: БСП ще подкрепи ветото на президента относно парите за здраве

Десет общински лечебни заведения са в извънредно тежко финансово положение и евентуално ще се наложи да бъдат преструктурирани. Дълговете, които са натрупали общинските лечебни заведения надвишават 100 милиона лв., демонстрират данните от здравното министерство. Междувременно на Бюджетна комисия беше отхвърлено ветото на президента, което се отнася до мораториума върху вноса на новаторски лекарства. Предстои гласоподаване в пленарната зала.

Що се отнася до резултата от идното гласоподаване, той не може да бъде предупреден, счита проф. Михайлов. Дискусия обаче е била извършена в парламентарната зала и в коридорите, и в бюджетната комисия. При вота Българска социалистическа партия ще поддържа ветото на президента, безапелационен беше депутатът социалист, " защото в това има една сериозна човешка логичност, а и професионална логичност ". Той изясни и смисъла на израза " нови молекули ".

Проф. Георги Михайлов - член на Комисията по опазване на здравето от ПГ на " Българска социалистическа партия за България ":
" Първо става мозъка за брой на лекарствени средства /не ги назоваваме професионално жаргонно " молекули " / и за броя на болести и за средства като цяло, които са незначителни на фона на разноските за лекарства през тази идна финансова година. Те са към 1 милиард, а тука става дума, при другите калкулации, за 25 - 40 милиона лв., т. е. сред 2.5 - 4% от бюджета за лекарствените средства за новата бюджетна 2018 година, което надали би трансформирало по някакъв трагичен метод положението на бюджета. "
На този декор, по думите на проф. Михайлов, според излезлите в този момент данни на НЗОК за преразхода на лекарства за 2017 година, той е към 40 милиона лв.. С деликатен надзор върху тези лекарствени средства, биха могли да бъдат спрени опциите за злоупотреби с " толкоз скъпи и новаторски молекули ", счита той.

Професорът акцентира, че във всички години на прехода " нито едно държавно управление не си е разрешавало да спре достъпа на български жители до новаторски лекарства, които могат да повлияят тяхното положение в избран стадий от развитето на болестта ". Според него, тезата, че едно лекарство има аналог и могат да бъдат употребявани други средства, не е издържана от професионална позиция.Проф. Георги Михайлов - член на Комисията по опазване на здравето от ПГ на " Българска социалистическа партия за България ":
"... защото в хода на лекуването, в хода на наблюдението на пациента ние стигаме от време на време до обстановка, в която фактически се надяваме на някаква избрана структура на лекуването... несъмнено, това е биологично съмнение, екипът не може да бъде сигурен, че пациентът ще бъде повлиян дейно... само че това е негово човешко право и никога това право не може да бъде дискриминирано по един законов метод... това основава едно съществено обществено напрежение ".
Проф. Георги Михайлов призна и се съгласи с изказване на министър Ананиев, че през годините е направено доста във връзка с достъпа до нови медикаменти, " само че медицината се развива с колосални темпове " и редица тежки болести към този момент могат в доста от случаите да бъдат " моделирани от актуалната медицина ". Затова жителите не би трябвало да бъдат лишавани от такива благоприятни условия.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР