Десет нови черни лешояда прие Спасителният център на сдружението Зелени

...
Десет нови черни лешояда прие Спасителният център на сдружението Зелени
Коментари Харесай

Десет черни лешояда ще бъдат освободени от "Зелени Балкани" след адаптация

Десет нови черни лешояда одобри Спасителният център на сдружението " Зелени Балкани " в Стара Загора в понеделник. Това са бедстващи дребни, които са напуснали прибързано гнездата си в Испания и са били избавени и лекувани от испански природозащитници. Птиците са изпратени от испанските организации VCF и GOBEX за да подкрепят програмата за завръщането на типа в България.

Десетте черни лешояда са настанени за карантина в Спасителния център за диви животни в Стара Загора. След карантината те ще бъдат изпратени във волиери - краткотрайни ограждения в близка до естествената среда, откъдето птиците след адаптационен интервал ще бъдат освободени. Това е втората сходна " пратка " лешояди, като екипът на " Зелени Балкани " посреща и те ще се причислят към към този момент освободените през 2018 година и през тази година свои събратя.

 Поставените под карантина нови черни лешояди, след идването им от Испания
© Зелени Балкани

Поставените под карантина нови черни лешояди, след идването им от Испания

Възстановяването на редкия черен лешояд е последваща стъпка след възобновяване на гнездящата популация на белоглавия лешояд. Колониите от другите типове лешояди са взаимозависими - едвам след белоглавите и черните лешояди природозащитниците могат да стартират работа и за " връщането " на брадатия лешояд, който за " Зелен Балкани " е знак на българската природозащита.

Програмата за възобновяване на черния лешояд

Целта на програмата на " Зелени Балкани " е типът още веднъж да гнезди в България и да се построи връзка сред популациите му на Балканите (Гърция) и тези в Крим, Алпите и на Пиренейския полуостров. Тя е част от план " Светло бъдеще за черния лешояд " LIFE14 NAT/BG/649, в който работят пет организации от четири европейска страни – България, Холандия, Испания и Германия.

Програмата включва разнообразни ограничения за улеснение на размножаването на черния лешояд у нас - възстановяване на изискванията за гнездене и на хранителната база, понижаване на заканите от отравяне и конфликт с електропроводи. Една от дейностите на " Зелени Балкани " е внасянето на черни лешояди от чужбина, настаняването им в адаптационни волиери (широки оградени пространства в типични за тях местности) и стартирането им на независимост.

Черният лешояд
 Един от новите пристигнали в България лешояди.
© Зелени Балкани

Един от новите пристигнали в България лешояди.

Световно заплашен е и с най-висока степен на отбрана по класификацията на IUCN (International Union for Conservation of Nature - Международният съюз за отбрана на природата и естествените ресурси). Черният лешояд е доста необичаен за Европа и е обект на отбрана от Директивата за дивите птици , която дефинира зоните " Натура 2000 " за отбрана на птиците. От международна популация от към 7200 - 10 000 двойки в Европа има към 1900 размножаващи се двойки - в Испания, Гърция и Украйна.

В България типът е предпазен от Закона за биологичното многообразие и се опазва от 5 зони от " Натура 2000 " в Източните Родопи - Бяла река, Студен бунар, Крумовица, Маджарово и Мост Арда (повече за " Натура 2000 " - тук). В страната черният лешояд е липсващ, като за последно размножаваща се двойка е следена през 1993 година, когато екип на " Зелени Балкани " открива интензивно гнездо в скали в Източните Родопи. През 1994 година обаче двойката към този момент не го населява. Към 2006 година се допуска епизодично гнездене на не повече от 2 двойки. Черните лешояди, които се следят в България, гнездят в Гърция и посещават страната при търсене на храна. В резултат на природозащитните действия и постоянните подхранвания в региона на Бяла река и в резерват " Вълчи дол " в Източните Родопи от време на време се следят групи от 6-8 птици. Най-голямата група хранещи се черни лешояди е била от 42 индивида и е записана през 2000 година на площадката за поддържане на лешоядни птици, поддържана от екипа на " Зелени Балкани " до с. Пелевун край Ивайловград.

Всичко, което би трябвало да знаете за: НАТУРА 2000 в България (105)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР