Десет млади черношипи ветрушки освободиха заедно със старозагорски деца от

...
Десет млади черношипи ветрушки освободиха заедно със старозагорски деца от
Коментари Харесай

Старозагорски деца пуснаха керкенези на свобода  

Десет млади черношипи ветрушки освободиха дружно със старозагорски деца от Спасителния център за диви животни на " Зелени Балкани " в Стара Загора. Птиците са втората група керкенези, които са отгледани във волиерите на центъра и се пускат на независимост в дивата природа . Те са потомство на представители на типа, които са избавени и лекувани, само че поради ампутирани крила и крайници не могат да бъдат върнати в естествена среда.

Под грижите на лекари и доброволци в избавителния център ветрушките основават двойки и отглеждат дребни, които се пускат на независимост. 
Чрез такива акции " Зелени Балкани " срещат децата с птиците и им дават опция да се допрян до тях, което е метод да ги приобщят и към идеята за запазване на типовете и  за опазване на равновесието в природата. Сред децата, които се включиха в освобождението на керкенезите, имаше освен преднамерено доведени от родителите си, а и инцидентно озовали се на мястото на събитието и живеещи в други обитаеми места. 
Преди да пуснат птиците във въздуха децата научиха от Руско Петров, ветеринарен доктор в Спасителния център за диви животни, за черношипите ветрушки и защо служат пръстените на крачетата им. Чрез тях се наблюдава миграцията на птиците и е метод за връзка сред орнитолозите от разнообразни страни, занимаващи се с изследване на метода на живот на типовете и с опазването на застрашени от изгубване птици.  Керкенезът или черношипата ветрушка е птица от семейство Соколови, която се среща и в нашата страна, не е предпазен тип. За разлика от множеството от типове грабливи птици не е мощно застрашена от изгубване, само че в последните години има спад в числеността му в България и не е оповестена за предпазен тип. 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР