Десет месеца след безпрецедентното клониране на Националния институт по метеорология

...
Десет месеца след безпрецедентното клониране на Националния институт по метеорология
Коментари Харесай

БАН показа нищоприемника на отцепилия се НИМХ

Десет месеца след невижданото клониране на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ), Българска академия на науките "остатъкът " от него - Институтът за проучвания на климата, атмосферата и водите (ИИКАВ), съобщи обществено своето наличие в огромната просвета. В рамките на честванията, отдадени на 150-годишнината от основаването на Българската академия на науките, екипът му провежда (на 14 и 15 октомври) конференция на тематика „ Климат, атмосфера и водни запаси в изискванията на климатични промени “.

Форумът бе извършен с финансовата поддръжка на Националната научна стратегия „ Опазване на околната среда и понижаване на риска от неподходящи феномени и естествени бедствия “ и в партньорство с Геологическия институт на Българска академия на науките, сдружението „ Глобално партньорство за водите - България “, Научно-техническият съюз по водно дело към Федерацията на научно-техническите сдружения в България, Басейнова дирекция „ Западнобеломорски регион “- Благоевград, и катедра „ Хидрогеология и инженерна геология “ в Минно-геоложкия университет „ Свети Иван Рилски “.

В конференцията, с изключение на представители на преди малко изброените сътрудници, взеха присъединяване научни служащи от Института по механика и Института по електроника към Българска академия на науките, от Софийския университет "Свети Климент Охридски ", от Университета по архитектура, строителство и геодезия и... така наречен разколници от самостоятелния към този момент Национален институт по метеорология и хидрология.

Според формалната информация, задачата на конференцията е "представяне и разискване на постижения и научни проблеми по оценка на околната среда, климата, атмосферата, повърхностните и подземни водни запаси и прогноза за изменението им в изискванията на климатични промени, както и въздействието на естествените и антропогенните фактори върху техните количествени и качествени характерности ".

Работата протече в два панела - "Воден баланс и водни запаси на страната " и "Качество на националните водни запаси (повърхностни и подземни) ", и пет тематични посоки - "Климатични промени и причиняващите ги естествени и антропогенни фактори ", "Физикохимични процеси в атмосферата ", "Водни запаси и тяхното потребление и запазване ", "Качество на повърхностните и подземни водни запаси " и "Водни запаси на територията на Югозападна България ".

Така поднесена, конференцията обещаваше да е задоволително... суха. Тоест - забавна за шепа богоизбрани и скучна за необятната общност. И в действителност - от скорострелната информация посредством търсачката "Гугъл " излиза наяве, че публичният отзив е по-скоро негативен - три информации, оповестени само в уеб страницата на Българска академия на науките. А не би трябвало да е по този начин. Най-малко поради формалната поръчка на учените от Института за проучвания на климата, атмосферата и водите, че поставят завършек на съществуването си като "лабораторни плъхове " и "вечно неразбрани самотници ". Или казано на техен диалект, стартират да построяват интердисциплинарни колективи, в които ще вземат участие техни сътрудници от други институти на Българска академия на науките, потенциали от самостоятелни научно-изследователски структури, академични преподаватели.

„ За нас е значимо както да нападаме казуса с климатичните промени и следствията от тях с интердисциплинарни способи, по този начин и да допринесем за ограмотяването на обществото с научните си проучвания ", акцентира във встъпителното си слово ръководителят на института - член кор. Екатерина Бъчварова. След което онагледи с едно изречение амбициозното начинание: разработване и проиграване на предварителни сюжети при планирането на бъдещи индустриални вложения, създадени върху съответни разбори на съответни (анти) екологични обстановки.

В превод на "простосмъртен " български език, това значи следното: българските учени не би трябвало да бъдат канени за присъединяване в един или различен европроект или пък да управляват осъществяването на една или друга оперативна стратегия. Тъкмо противоположното - те наложително би трябвало да вземат участие в правенето, форматирането и аргументирането на целите, с които България пази безвъзмездното финансиране, което ни се поставят като пълновръстен член на Европейския съюз. Или, както обичаше да споделя един върховен магистрат в средата на 90-те години на предишния век, "Питай, до момента в който е рано и на ниска цена, тъй като след това е скъпо и... късно! "

Примери? Засега единствено един: през лятото Европейската комисия заяви, че завежда второ дело против България пред Съда на Европейски Съюз в Люксембург. Причината е, че две години след първата ни присъда (за наднормени равнища на фини прахови частици), четирите най-големи въглищни централи - държавната Топлоелектрическа централа "Марица-изток 2 ", Топлоелектрическа централа "Брикел " на Христо Ковачки и двете американски Топлоелектрическа централа - "Ей И Ес Гълъбово " и "КонтурГлобал Марица-изток 3 ", не престават да тровят въздуха в региона на Гълъбово със серен диоксид.

Малко необичайно наподобява, че брюкселските служители са се загрижили за чистотата на въздуха в Гълъбово, нали? Няма такова нещо! Още преди 50-60 години учените потвърдиха, че когато един комин в Южна България бълва серен диоксид, над 90% от тази отрова пада от небето под формата на киселинни дъждове на... непознато място. В Гърция, Албания, днешна Северна Македония или посред Средиземно море, зависи от посоката и силата на въздушните течения.

Втората сюжетна линия на конференцията няма нищо общо (поне на пръв поглед) с огромната просвета. И е обвързвана с втората догадка на античната максима "Човек не знае какво печели, когато губи и какво губи, когато печели! " За тоталната липса на медиен интерес към форума става дума

В хода на работата учените от Института за проучвания на климата, атмосферата и водите (ИИКАВ) формулираха главното предизвикателство, с което имат желанието да се "преборят ": да изследват и да открият (дай, Боже!) дали климатичните промени през последните три-четири десетилетия се дължат на антропогенен (човешки) фатор, или всичко (озоновите дупки, парниковия резултат, световното стопляне, последователното "обезличаване " на климатичните пояси и т.н.) си се случва по естествени аргументи.

„ С този проблем по света се занимават огромни научни центрове, само че и ние имаме упоритостите да работим по него “, съобщи ръководителят на института член кор. Екатерина Бъчварова. С което... пусна духа от бутилката.

Оказа се, че след изваждането на Научния институт по хидрология и метеорология (НИМХ) от Българска академия на науките и изпращането му под шапката на Министерството на образованието и науката (МОН), бунтарите са "отнесли " със себе си освен материалната база и архивите, само че и цялата база данни от мониторинга на околната среда. И са прекратили достъпа на някогашните си сътрудници до тази база. Факт, който връзва ръцете на учените, останали в Българска академия на науките и положили основите на новия Институт за проучвания на климата, атмосферата и водите.

Всъщност, в случай че би трябвало да бъдем съответни, става дума за цялата метеорологична и климатична информация, за данни за количеството води, които от десетилетия се събират посредством националната мрежа за мониторинг. Както може да се досети човек, това е ставало с пари, които страната е отпускала на Българската академия на науките, а не особено на Национален институт по метеорология и хидрология. С други думи - "отцепниците " от Национален институт по метеорология и хидрология не би трябвало да имат монополни права върху въпросните данни, защото ноу хау-то е интелектуална благосъстоятелност на Българска академия на науките. Или най-малко би трябвало да бъде...

А, в случай че би трябвало да бъдем хептен съответни, изваждането на Национален институт по метеорология и хидрология от Българската академия на науките - по повеля на държавното управление и посредством приемането на два-три параграфа от Преходните и заключителни разпореждания на Закона за държавния бюджет на Република България за 2019 година, си е чиста проба... нелегално. Защото съгласно Закона за Българската академия на науките и нейния правилник, Българска академия на науките е самостоятелна конструкция и сходни внезапни промени - като разкриване, обединение и закриване на научни институти - се правят единствено и само от Общото заседание на академията. Никакъв парламент, никакво държавно управление, никакви министерства...

Само че по кое време ли в благата ни родина, хората дето пишат и одобряват законите, са ги чели и спазвали?

Мъка...
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР