Десет компании са блокирали енергийната борса миналата седмица и това

...
Десет компании са блокирали енергийната борса миналата седмица и това
Коментари Харесай

Шефът на НЕК: Със скандала срещу мен искаха да прикрият извращенията в енергийната борса

Десет компании са блокирали енергийната борса предходната седмица и това се разрешава от борсовите правила, разяснява пред Българска национална телевизия изпълнителният шеф на НЕК Петър Илиев. Това била причина за оставката му.
Той изясни, че на борсата има операции и неналичието на съответно законодателство може да остави бизнеса без електрическа енергия. Не НЕК е отговорна за високата цена на електрическата енергия продавана на бизнеса, а неналичието на правила на държавно равнище, добави Илиев.

" Търговците писаха че има операции, само че до момента никой не им обръща внимание, в България имаме Закон за енергетиката, имаме Комисия за енергийно и водно контролиране, които дефинират разпоредбите на контролирания пазар, само че на никое място в тези правила не се приказва за свободния пазар. Никой не пази родното произвеждане ", коментита шефът на нек.

Той добави, че не е имало напън да се върне, обаче щяло да излезе, че махането му е изменничество.

По думите му, има скица, която манипулира борсовата търговия. Според разпоредбите на енергийната борса, дневно могат да се организират единствено седем търга и това пречи на участниците да договарят действителни цени.

След оповестена ниска цена от НЕК, неназовани от него компании блокират уеб страницата на борсата и на процедура търговията стопира.

" С офанзива против мен желаеха да се прикрият тези кавги и извращенията, които имаше на борсата. Няколко компании са се възползвали от ниските цени. Проблемът, откакто освободихме пазара, ние по този начин го освободихме, че за година и половина от България е изнесен ток за 10,7 млн. мегаватчаса, За този ток, всички сме платили над 700 млн. лева ", изясни той.

Въпреки протичащото се на борсата, доставката на ток за популацията е обезпечена и НЕК продължава да работи, само че са застрашени доставките на за бизнеса, защото по-евтиният ток се изнася, добави Илиев.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР