Десет коли – на Домашен социален патронаж, Центъра за обществена

...
Десет коли – на Домашен социален патронаж, Центъра за обществена
Коментари Харесай

При кого отиват пакетите от Лудогорец и Биовет?

Десет коли – на Домашен обществен патронаж, Центъра за социална поддръжка към съдружие „ ЖАНЕТА ” и Дневните центрове, функциониращи в община Разград – разнасят пакетите от хранителни и хигиенични артикули, предоставени от притежателите на „ Биовет ” АД и ПФК ”Лудогорец 1945 ” Кирил и Георги Домусчиеви, оповестяват от община Разград.

Общо 1500 са пакетите за нуждаещи се от община Разград, 559 от тях са планувани за нуждаещи се поданици на град Разград, а 941 – на останалите 21 обитаеми места в общината.

Няколко бяха методите, по които бяха избрани получателите на пакетите – посредством описи от Агенцията по обществено подкрепяне на хората, които получават обществени помощи за отопление, посредством кметовете и кметските наместници, които показаха хора с ниски приходи, самотно живеещи, хора с увреждания, многодетни майки, както и посредством горещия телефон 084 660283, оголен от Община Разград в ЦОП, на който от началото на изключителното състояние се събираха сигнали от хора, които имат потребност от подкрепяне.  Общият брой на нуждаещите се оказа 1700, като Междуведомствен екип от представители на: Община Разград, Домашен обществен патронаж, Отдел „ Закрила на детето ”, ЦОП при съдружие „ ЖАНЕТА ” и здравния посредник на Разград, предложи 200 от тях да получат хранителни пакети от друго подаяние.
 дарения Разград хранителни пакети Община Разград

В Разград пакетите се доставят до домовете на нуждаещите се, в случай че те отсъстват, им се оставя записка с информация за връзка, с цел да получат по-късно дарението. По селата пакетите се доставят по кметствата, като кметовете и кметските наместници имат ангажимент да ги разнесат по домовете. Как протича акцията по даването на питателните пакети през вчерашния ден персонално откри заместник-кметът на Община Разград Милена Орешкова. Тя посети селата Липник, Топчии и Побит камък и се срещна с хора, които получиха хранителни пакети с: ориз, макарони, брашно, олио, захар, леща, бисквити, сирене, кашкавал, шпек колбас, както и прахуляк за пране, течен сапун и по 2 защитни маски.

73-годишната Фатме Бекир от Липник е сляпа и не чува, живее на ул. „ Липите ” 8 в кирпичена къща дружно с щерка си, която е безработна. Пенсията на старата жена е 164 лв.. За двете дарението от „ Биовет ” и „ Лудогорец ” обезпечава издръжка за няколко дни.
 дарения Разград хранителни пакети Община Разград

„ А, и маски има, доста хубаво, всичко е планувано. Благодаря на „ Биовет ” и „ Лудогорец ”, както и на Община Разград, че получавам този подарък. Много здраве ви искам. ” – споделя от прозореца Ибрахим Махмуд. 61-годишният мъж има 2 инсулта и гръбначно увреждане, мъчно преносим е, по 2 часа за него се грижи обществен помощник.

„ Ще си помогнем, ще ни стигне за повече време, тъй като сме двама души ” – споделя с признателност към донорите и 53-годишната Февкие Шефкиева. Тя живее с брат си. И двамата не се имали непрекъсната работа, приходите им са от обществени помощи, които получават против работа в кметството по 4 часа 14 дни. Водата в дома им е спряна.

88-годишната Шерифе Мустафова посреща представителите на донорите с чаровна усмивка, макар, че в устата й има 3 зъба, а един от прозорците в къщата й е закрит с одеяло, прикрепено с тухли. Жената живее с внука си, който е с психологично заболяване и за него също има пакет. Пенсията й е 180 лв.. Баба Шерифе с любознание и признателност вади от кашона един по един питателните артикули и благодари за хубавия подарък.
 дарения Разград хранителни пакети Община Разград

Пет деца посрещат представителите на донорите пред къщата на ул. „ Цар Калоян ”7 в село Топчии. Оказва се, че едното е гостенче, само че Радослав, Василена, Михаела и най-малката – осемгодишната Елена – дават обещание да го почерпят с някой от подаръците в двата кашона, които майка им Марияна Кънева и татко им Милен Панчев получиха. Двамата са безработни, работят само в кметството за подкрепяне по член 9 от Закона за обществено подкрепяне. И четирите деца обаче вървят на учебно заведение. Всички са удовлетворени и признателни на донорите за подаръците. Усмивките стават още по-широки, когато децата виждат ято щъркели да летят над дома им.

Димитрина Неделчева отглежда сама трите си малолетни дъщери, има и още едно пораснало дете и внуче, които живеят в друго обитаемо място. Не работи, защото има здравословни проблеми, имала е онкологично заболяване, само че не е трудоустроена. Понякога работя на частно – споделя дамата. Заедно с трите девойки живеят на квартира. Емилия, Августина и Александра са ученички в гимназиалния стадий, нямат компютър, само че вземат участие в отдалеченото образование през телефоните си.

Първокласникът Вионсо е най-щастлив от всички посетени получатели на дарението. Като чува, че донорите са „ Лудогорец ” и „ Биовет ”, намира топка из двора и демонстрира на гостите в дома си футболните си умения. После деликатно прочита надписа на кашона, предопределен за майка му Атанаска Атанасова и трите й деца: „ Скъпи съграждани, приемете този пакет в символ на схващане към сложната обстановка сега. Вярваме, че положителното един към различен ще ни сплоти и сплоти и ще посрещнем това тестване по-леко. Бъдете здрави! Ръководството на „ Биовет ”АД и „ ПФК ”Лудогорец 1945 ”. После Вионсо отваря кашона и още първия артикул – пакет бисквити – споделя с дребното си братче Мартин, двамата имат и сестра Виола. Семейството се устоя от детските надбавки и заплатата на бащата, който е дървосекач.
 дарения Разград хранителни пакети Община Разград

Димитър Георгиев от село Побит камък е с инсулт, живее с пенсия от 160 лв.. Помагат му и децата, които са в чужбина. Посреща представителите на донорите самичък, вдовец е от 4 години. Очите му се насълзяват, когато схваща, че му носят подаяние от „ Лудогорец ” и „ Биовет ”. „ Много благодаря, бъдете здрави, това е най-важно ” – споделя на изпроводяк някогашният ветеринарен фелдшер. Той не има вяра, че международната пандемия с COVID-19 ще завърши скоро, по тази причина прави оценка с признателност предоставеното подаяние.

„ Вчера гледах по малкия екран, а през днешния ден и при мен има подаяние от „ Лудогорец ” и „ Биовет ”, доста благодаря, живи и здрави да сте! ” – споделя Иван Иванов. Мъжът е на 52 години, само че е 100% неработоспособен, единият му крайник е отсечен, има няколко байпаса. Не се усеща добре, споделя, че се е презорил, като садил домати ден по-рано. Моли да му внесат кашона у дома, тъй като не може самичък. Разказва, че до Нова година е имал обществен помощник, само че от началото на годината програмата отпаднала и в този момент е самичък. Разчита на приятелите си и на сина във Варна.

Николинка Стоянова също е садила домати, оставила е на входната врата на ул. „ Божур ” 8 записка „ В градината съм ”, само че, подпирайки се с една пръчка, идва много бързо. Изморила се е и спряла да си почива. „ Много пострадах ” – стартира историята на болежките си – инсулт, артроза, сърдечна непълнота. Като същинска дама обаче не споделя на какъв брой години е. Доволна е от дарението на „ Биовет ” и „ Лудогорец ”, както и на Община Разград, че е включена в описите на получателите. Най-много се радва на маските, ушила си сама две маски, защото трябвало да иде на доктор. Раздаването на пакетите с хранителни и хигиенични артикули продължава.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР